Prežgana juha – recepti
- 4 komentara
- 1 min čitanja
Prežgana juha, zvana još i “ajnpren” juha prema izvornom njemačkom Einbrennsuppe, jednostavno je jelo koje se tradicionalno priprema kao lijek za probavne tegobe, naročito u sjeverozapadnoj Hrvatskoj,
Kada se kuha kako bi ublažila posljedice crijevne, želučane viroze ili prekomjernog uživanja u alkoholu, preporučuje se priprema bez masnoće.
Prežgana juha ipak ne mora biti samo lijek već i ukusno jelo koje se brzo priprema, a nekima i budi uspomene iz djetinjstva i sjećanja na bakinu kuhinju. Donosimo dva recepta za svaku od ovih namjena!
Prežgana juha
Sastojci:
- 30 g brašna,
- 40 g ulja, maslaca ili masti,
- 1 l hladne vode,
- lovorov list,
- kim,
- sol,
- jaje (po želji),
- mljevena paprika (po želji),
- češnjak (po želji).
Priprema:
- Na masti popržite brašno dok ne dobije ugodnu svijetlosmeđu boju.
- Ulijevajte postupno vodu uz lagano miješanje kako se ne bi stvorile grudice.
- Dodajte list lovora, kim te posolite po želji i promiješajte.
- Kuhajte desetak minuta na laganoj vatri.
Juha će biti ukusnija ako u četvrtom koraku u nju zakuhate i jedno razmućeno jaje.
Kada je juha gotova, možete ju poslužiti uz suhi kruh, kako se to nekada radilo ili možete u nju dodati krutone ili kockice poprženog kruha.
Također, ljubitelji jačih okusa prežganu juhu mogu začiniti mljevenom paprikom ili prije dodavanja brašna na masnoći popržiti malo sitno nasjeckanog češnjaka.
Prežgana juha bez masnoće
Sastojci:
- 30 g brašna,
- 1 l hladne vode,
- dvopek.
Priprema:
- Za pripremu zdrave prežgane juhe kao dio dijete ili liječenja viroze, brašno popržite u suhoj posudi bez masti dok ne porumeni.
- Vodu pomalo dolijevajte miješajući dok juha ne prokuha.
- Na laganoj vatri kuhajte nekoliko u polupokrivenoj posudi.
- Poslužite s dvopekom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Što jede Donald Trump? Stručnjaci se čude što je još živ
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja