Ribe Jadrana – kako odabrati morsku ribu?
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Ako želiš biti zdrav, jedi više ribe! – rečenica je urezana u glave većine nas. No, konzumirati ribu nije jednako kao i konzumirati neugroženu ribu.
Problem nastaje kada, radi konformizma, trenda ili čiste lijenosti, svaki puta jedemo istu vrstu ribe, ne vodeći brigu o utjecaju na okoliš. Rezultat takve prehrane je ugroženost riba, kao što su plavorepa tuna (tunj) i losos.
Rješenje nije u ribogojilištima jer kupovina uzgojene ribe negativno utječe na okoliš (osim morskih školjki, dagnji ili riba iz organskog uzgoja).
Rješenje nije ni u prestanku konzumiranja ribe, nego u odabiru manje poznatih, neugroženih vrsta, koje su jednako kvalitetne te dolaze iz Jadranskog mora.
Ako se držimo nekoliko jednostavnih pravila prilikom kupovine ribe, možemo i dalje uživati u plodovima koje more čuva.
Pravila uključuju:
- poštivanje minimalne veličine
- poštivanje sezonaliteta
- izbjegavanje riba koje su u svojoj reprodukcijskoj fazi
- mijenjanje ribe učenjem imena “zaboravljenih” riba.
Kao što znamo da povrće i voće koje jedemo mora biti lokalno uzgojeno i sezonsko, jednako tako trebamo pripaziti da je riba koju jedemo lokalna te u sezoni.
Dakle, treba jesti planirano i dobro, kako bismo očuvali bogatstva mora i raznolikost u prirodi.
Mediteranski kalendar
Iz kalendara je lako iščitati ribu koja je pogodna za kupovinu u određeno doba godine. Kalendara se držite kako biste bili promišljen i savjestan potrošač, ekološki osviješten član planeta.
Zima: cipal, djeverika, sinjac, orada, srdela, orhan, gof, arbun, inćun, grdobina, palamida, lokarda, skuša, morska školjka, hobotnica, sipa, lampuga.
Proljeće: šarun, lokarda, skuša, kokot, brancin, lubin, djeverika, sinjac, orada, gof, palamida, komarača.
Ljeto: šarun, list, komarača, gof, arbun, kokot, deverika, sinjac, orada, srdela, inćun.
Jesen: tuna (tunj) dugokrilac, brancin, lubin, cipal, numb, kokot, lampuga.
Tijekom cijele godine: cipal putnik, ovčica, štuka, ušuta.
Kupujte rijetko: smeđa kirnja, bakalar.
Nikad ne kupujte: losos, plavorepa tuna (tunj), uzgojene tropske kozice, sabljarka, prstaci, sitna riba.
Više informacija možete pronaći na stranicama Slow Fish – kampanje Slow Food-a za održivi ribolov.
Navedene informacije dio su projekta ESSEDRA u Republici Hrvatskoj s ciljem informiranja potrošača o odgovornoj kupovini. Više o projektu možete pronaći na stranici Slow Food-a.
Pročitajte i članke:
- Posna jela za Veliki petak – brzi i jeftini recepti za post na Veliki petak
- Tjestenina s tunom – zdrave verzije s kojima ćete ostvariti svoje fitness ciljeve.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Božićni bezglutenski kolači food blogerice Adrijane
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja