Falafel – zamjena ćevapima
- Budite prvi i komentirajte!
 - 1 min čitanja
 
					
				Falafel su kuglice od boba ili slanutka, raznih biljaka i začina. Vegetarijansko su jelo koje dolazi s Bliskog istoka. U Izraelu ga smatraju nacionalnom hranom, po nekima potječe iz Egipta, voljen je u Libanonu, ali i na Zapadu.
Falafel se radi od omekšanog i mljevenog boba ili slanutka, dodaje se peršin, češnjak, crveni luk, sol, papar, sodu bikarbonu i kim. Od smjese se mijesi tijesto, nakon čega se formiraju kuglice i prže u dubokom ulju ili peku u pećnici. Kuglice su promjera oko 2 cm. Mogu se servirati s tahinijem (umakom od sezama), zelenom salatom, lepinjom i sl. U zapadnoj Europi falafel nude mnoge ćevabdžinice kao vegetarijansku/vegansku alternativu ćevapima.

Sastojci:
- 1 šalica slanutka
 - pola sitno narezanog crvenog luka
 - 1 šaka narezanog peršina
 - pola žličice sode bikarbone
 - sol i papar (količina po želji)
 - 1-2 režnja nasjeckanog češnjaka
 - 1 žličica mljevenog kumina
 - 1 veća žlica brašna (opcionalno)
 - biljno ulje za prženje

 
Kako pripremiti falafel?
- Dan prije nego ćete spravljati falafel, stavite slanutak u zdjelu vode na namakanje (12-24 sata).
 - U blender stavite sve sastojke te procesuirajte sve dok smjesa ne postane konzistentna (tekstura će biti zrnasta).
 - Nauljite ruke te od smjese radite kuglice. Veličinu im odredite sami (najbolje promjera oko 2 cm). Neka im veličina bude međusobno jednaka, kako bi se ravnomjerno ispekli.
 - U zdjelu ulijte dosta biljnog ulja (npr. suncokretovog). Kada se ulje zagrije, dodajte kuglice.
 - Pržite nekoliko minuta, dok falafel ne poprimi smećkastu boju.
 - U zdjelu ne stavljajte sav falafel istovremeno, jer će to uzrokovati smanjenje temperature ulja.
 - Kada je gotov, falafel je potrebno staviti na papirnati ručnik i ostaviti da se ohladi.
 
Tahini umak pripremite tako da u njega dodate prstohvat soli, malo vode i limunske kiseline. Falafel možete jesti u lepinji, tortilji, uz kruh, ili sa salatom. Kombinirajte s tahinijem ili umakom po želji.
Video recept pogledajte ovdje:
Tajni savjet:
Kako biste provjerili je li ulje spremno za prženje, umočite vrh čačkalice u njega. Ako se oko vrha pojavljuju mjehurići, ulje je spremno za prženje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
	
	7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
- Tomislav Stanić
 - 2 min čitanja
 
							