Kako smanjiti unos soli?
- 1 komentara
- 1 min čitanja
Previše soli u prehrani može uzrokovati zadržavanje vode u organizmu. Ta dodatna tekućina može negativno utjecati na srce i krvne žile. Višak uzrokuje visoki krvni tlak, što može dovesti do bolesti srca i moždanog udara. Visoke količine soli povećavaju rizik od bubrežnih kamenaca i gubitka koštane mase.
U nastavku pročitajte kako možete smanjiti sol u prehrani.
U kuhinji
- Prepolovite količinu soli koju inače koristite pri kuhanju. Još bolje, izbacite svu sol iz obroka. Umjesto toga, koristite bilje i začine. Začini koji nemaju natrija su najbolji izbor. Na primjer, češnjak u prahu.
- Nemojte dodavati sol u vodu kada kuhate rižu ili tjesteninu.
- Isperite tunu, grah i ostalu konzerviranu hranu s hladnom vodom prije uporabe.
- Izbjegavajte ili koristite umjereno: soja sos, teriyaki umak, Worcestershire umak i taco umak.
U trgovini
- Naučite čitati deklaracije. Namirnice koje su niske u soli će imati manje od 140 mg po obroku ili manje od 5% dnevne vrijednosti. Sol može biti skrivena u drugim sastojcima, zato tražite sastojke koji imaju “natrij” ili kemijski simbol “Na” u imenu.
- Izbjegavajte slane grickalice poput čipsa, kikirikija i pereca.
- Izbjegavajte ili ograničite ove namirnice u prehrani jer su vrlo visoke u soli: slanina, smrznuto pohano meso, hrenovke, srdele i dimljene ribe.
Za stolom
- Maknite soljenku s kuhinjskog stola. Ako ste navikli na soljenje hrane, postupno smanjite količinu soli koju dodajete u svoje obroke. Unutar 6 do 8 tjedana, više nećete imati potrebu za soljenjem hrane.
- Pospite ocat ili limunov sok po povrću umjesto soli.
- Gledajte svoje porcije. Ako želite grickati nešto slano, to je u redu. Samo pojedite umjerenu količinu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Ne trebaju vam utezi!
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Članak objavljen: