Po čemu se ove majmunske boginje razlikuju od onih 2022.?

epidemija majmunskih boginja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 14. kolovoza proglasila majmunske boginje (mpox)javnozdravstvenim izvanrednim stanjem od međunarodnog značaja” zbog naglog porasta slučajeva, posebno u Africi gdje se ove godine dogodilo više od 15.000 infekcija i 537 smrtnih slučajeva. Ovaj specifični soj, klasa I, također je otkriven u Švedskoj i Tajlandu, prenosi Health.

Ovo nije prvi put da su majmunske boginje klasificirane kao globalna hitna situacija. Prethodno je proglašena hitna situacija tijekom izbijanja 2022., kada je zabilježeno gotovo 100.000 slučajeva diljem svijeta, uključujući više od 33.000 u SAD-u.

Prijeti epidemija opasnija od prethodne

Bolest klasificirana kao mpox, uzrokovana virusom majmunskih boginja, pokazuje simptome slične običnim boginjama, iako su obično blaže.

Virus se širi bliskim kontaktom, uključujući seksualni kontakt ili dodirivanje zaraženih predmeta.

Simptomi se obično pojavljuju nakon 3 – 17 dana i uključuju simptome slične gripi nakon kojih slijedi osip. Većina ljudi se oporavi, ali virus može biti smrtonosan.

virus majmunskih boginja
FOTO: Shutterstock

Trenutna epidemija razlikuje se od one 2022. godine, uglavnom zato što je uzrokuje klasa I, koja je ozbiljnija od klase II, soja odgovornog za prethodnu epidemiju.

Stručnjacima, međutim, još uvijek nedostaje dovoljno podataka da utvrde koliko je ova vrsta ozbiljnija, budući da čimbenici poput imuniteta i pristupa zdravstvenoj skrbi igraju značajnu ulogu u ishodima.

Bolest sada zahvaća i širu populaciju

Osim toga, putevi prijenosa se razlikuju. Dok je izbijanje 2022. prvenstveno pogodilo muškarce koji imaju spolne odnose s muškarcima, trenutačno se izbijanje širi na širu populaciju, uključujući heteroseksualne osobe i djecu.

Unatoč porastu slučajeva, zdravstveni dužnosnici ne očekuju široko rasprostranjena ograničenja rada poput COVID-19. Dužnosnici WHO-a uvjeravaju da mpox nije isto što i COVID i da se može kontrolirati postojećim mjerama.

Iako su cjepiva dostupna, osobito u SAD-u, pristup je i dalje ograničen u regijama koje su najviše pogođene epidemijom. Stručnjaci vjeruju da će se epidemija nastaviti širiti globalno zbog putovanja, naglašavajući potrebu za oprezom i međunarodnom suradnjom u suzbijanju virusa. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu