Kako bi se hitna zdravstvena situacija shvatila ozbiljno: Majmunske boginje ubuduće će se ovako nazivati

Svjetska zdravstvena organizacija je izvijestila da će početi koristiti novi izraz - mpox - kao sinonim za majmunske boginje

Svjetska zdravstvena organizacija je izvijestila da će početi koristiti novi izraz – “mpox” – kao sinonim za majmunske boginje te je i ostale pozvala da slijede primjer nakon pritužbi po kojima je aktualni naziv bolesti rasistički i stigmatizirajući.

U izvješću stoji:

Oba naziva istodobno će se koristiti u razdoblju od godinu dana, a izraz “majmunske boginje” postupno će se izbacivati iz upotrebe. 

Organizacija je početkom godine pokrenula javne konzultacije s ciljem pronalaska novog naziva za bolest.

Od početka 2022. prijavljeno oko 80.000 slučajeva

Popularniji prijedlozi su bili “mpox” ili “Mpox”, a koje je predložila organizacija za zdravlje muškaraca RÉZO.

Njezin ravnatelj svojedobno je rekao da je uklanjanje slika majmuna pridonijelo da ljudi ozbiljno shvate hitnu zdravstvenu situaciju.

Majmunske boginje otkrivene su 1958. i nazvane su po prvim životinjama kod kojih su se pojavili simptomi - majmunima
FOTO: Shutterstock

Bilo je i apsurdnih prijedloga, poput “Poxy McPoxface” koji je aludirao na Boaty McBoatface, naziv koji je zamalo nadjenut britanskom brodu za polarna istraživanja nakon javnog glasanja.

Majmunske boginje otkrivene su 1958. i nazvane su po prvim životinjama kod kojih su se pojavili simptomi – majmunima. Do ove godine su se uglavnom širile u grupi zemalja zapadne i središnje Afrike.

No, od početka godine, po podacima WHO-a, 110 zemalja u svijetu prijavilo je oko 80.000 potvrđenih slučajeva bolesti i 55 smrtnih slučajeva.

Pročitajte članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu