Kada planirati cjepiva protiv COVID-a, gripe i RSV-a?

cijepljenje prije sezone virusa

Iako su ljetne temperature i dalje prisutne, a jesen je za nekoliko tjedana, vrijeme je da se pripremite za nadolazeću sezonu virusa, prema CDC-u i FDA-i. To uključuje cijepljenje protiv COVID-19, gripe i, za neke, respiratornog sincicijalnog virusa (RSV).

Ravnateljica CDC-a Mandy Cohen pozvala je ljude da planiraju cijepljenje protiv COVID-a i gripe u rujnu ili listopadu, prije očekivanih porasta virusa ove zime.

Studija Stanforda je pokazala da pozitivno razmišljanje prije cijepljenja može smanjiti nuspojave i ojačati imunitet.

Očekuje se da će projekcije za ovogodišnju sezonu respiratornih virusa biti slične ili manje teške nego prošle godine, prema CDC-u, iako se to temelji na nekoliko pretpostavki.

Preporuke za cijepljenje

Ovosezonska ažurirana cjepiva ciljaju na soj Omicron KP.2. Prethodno je FDA preporučila fokusiranje na varijantu JN.1, ali je kasnije prešla na KP.2, potomka JN.1.

Prema CDC-u, svi u dobi od šest mjeseci i stariji trebaju dobiti ažurirana cjepiva protiv gripe i COVID-a.
cijepljenje
FOTO: Shutterstock

Broj doza cjepiva protiv COVID-a razlikuje se ovisno o dobi i prethodnom statusu cijepljenja. Nove preporuke također pojednostavljuju cijepljenje protiv RSV-a odrasli od 75 godina i stariji trebali bi ga primiti, dok se oni u dobi 60 – 74 godine s pozadinskim bolestima potiču da to učine.

Cjepivo protiv RSV-a preporučuje se između 32. i 36. tjedna trudnoće kako bi se zaštitila novorođenčad.

Nesklonost cijepljenju

Od svibnja je samo 22,5 % odraslih primilo najnoviji booster za COVID-19 u SAD-u. Nesklonost cijepljenju djelomično je uzrokovana blažim infekcijama, pri čemu neki pojedinci vjeruju da im ne treba cjepivo. Stručnjaci su usredotočeni na edukaciju ljudi o važnosti zaštite ranjive populacije i naglašavanje sigurnosti i učinkovitosti cjepiva u sprječavanju teških bolesti i hospitalizacije.

Istraživanje Sveučilišta Stanford pokazuje da pozitivno razmišljanje o cjepivima može smanjiti nuspojave i poboljšati imunološki odgovor. Vjerovanje da nuspojave ukazuju na učinkovitost cjepiva može dovesti do boljih ishoda.

Cjepiva protiv COVID-a i gripe sigurno je primiti zajedno. Cijepljenje protiv RSV-a također se može obaviti istovremeno ili zakazati kasnije.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu