Kako prepoznati dobru lubenicu? Ovo su znakovi da je zrela
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Odabir savršene lubenice može značajno utjecati na vaš ljetni užitak. Zrela, sočna lubenica je užitak, dok nezrela lubenica može biti razočaravajuća. Evo kako prepoznati dobru lubenicu i osigurati da kući donesete najbolju s tržnice ili iz trgovine.
Kako prepoznati dobru lubenicu izvana?
Tzv. “poljska mrlja” je područje gdje je lubenica sjedila na tlu dok je rasla. Da biste prepoznali dobru lubenicu, potražite kremasto žuto ili zlatno područje na njoj. To znači da je lubenica imala dovoljno vremena da sazrije na suncu. Bijela ili svijetlo zelena mrlja sugerira da je lubenica nezrela.
Vanjski izgled lubenice može vam puno reći o njezinoj zrelosti. Dobra lubenica će imati tamnozelenu koru tvrdu na dodir. Svijetla kora ukazuje na nezrelu lubenicu. Osim toga, kora bi trebala biti relativno glatka i bez većih udubljenja ili posjekotina, što može utjecati na unutarnju kvalitetu ploda.
Kako znati da je lubenica zrela?
Test kucanjem je klasična metoda da se utvrdi da je lubenica zrela. Čvrsto udarite po lubenici; zrela lubenica proizvest će dubok, šuplji zvuk. Nezrela lubenica zvučat će plosnatije, što znači da meso iznutra nije toliko sočno.
Dobra bi lubenica trebala biti teška zbog svoje veličine, što znači da je puna vode i vjerojatno je sočna. Usporedite nekoliko lubenica slične veličine; najteža je obično i najzrelija. Ovo je jednostavan, ali učinkovit način da saznate da je lubenica zrela.
Lubenice dolaze u raznim oblicima, ali bez obzira na to jesu li okrugle ili ovalne, oblik treba biti ujednačen. Nepravilnosti mogu ukazivati na neravnomjeran rast, što može značiti da se lubenica nije pravilno razvila.
Mrlje od šećera i stabljika
Mrlje od šećera su tamne, grube mrlje na lubenici, što ukazuje na visok sadržaj šećera. Ove mrlje mogu biti pozitivan znak pri prepoznavanju dobre lubenice. Točke oprašivanja, koje izgledaju poput smeđih ožiljaka, tj. mreže, sugeriraju da su pčele dobro oprašile voće, što često rezultira slađim okusom.
Ako je stabljika još uvijek pričvršćena, to može dati trag o zrelosti lubenice. Suha, smeđa peteljka sugerira da je lubenica zrela. Nasuprot tome, zelena stabljika ukazuje na to da je ubrana prerano i da je možda još nezrela.
Znati kako prepoznati dobru lubenicu uključuje ovih nekoliko jednostavnih koraka. Sljedeći put kad budete na tržnici ili u trgovini, primijenite ove tehnike kako biste bili sigurni da ćete odabrati lubenicu koja će biti vrhunac vaših ljetnih druženja.
Pročitajte i ove članke:
- Lubenica: Omiljeni izvor osvježenja ljeti, no je li voće ili povrće? Evo i koliko kalorija ima, kako je odabrati i kako se kreću cijene
- Mljaaaac: Trik od 1,5 centa s kojim će lubenica biti još sočnija
- Kupili ste veliku lubenicu, što sad? Sedam ideja za iskorištavanje ljetnog voća prije nego što se pokvari.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- Yazawa, M. (2024). How to Pick a Watermelon at the Store That’s Sweet and Ripe. Real Simple.
- Lang, A. (2019). How to Pick a Watermelon: 6 Helpful Tips. Healthline.
- How to Pick a Perfect Watermelon. Eagle Eye Produce.