Znakovi upozorenja da odgajate razmaženo dijete

pretjerano oslanjanje na tehnologiju povećava anksioznost, depresiju i društvenu izolaciju kod djece

Nitko nema cilj odgojiti razmaženo dijete, ali uobičajeno je vidjeti djecu koja se loše ponašaju kako gnjave svoje roditelje na igralištima, u trgovačkim centrima i na rođendanskim zabavama.

Nekad je takvo ponašanje bilo nedopustivo, a sada su javna omalovažavanja, kukanje i maltretiranje roditelja svakodnevica.

No, što je dovelo do ove promjene?

Tehnologija

Prije nego što okrivite roditelje, važno je prepoznati značajan utjecaj tehnologije na živote djece. Internet, društvene mreže, videoigre i mobiteli okupiraju njihove živote i mijenjaju svakodnevne rutine.

Dokazano je da pretjerano oslanjanje na tehnologiju povećava anksioznost, depresiju i društvenu izolaciju kod djece, što dovodi do loše tolerancije frustracije, slabljenja društvenih vještina i odgođene emocionalne inteligencije.

Nedavno je glavni kirurg SAD-a zatražio znakove upozorenja za društvene mreže zbog moguće štete po mentalno zdravlje adolescenata.

Od izlaska prvog pametnog telefona prije 30 godina generacija djece se lakše osjeća s ekranima nego s ljudima.

Često su tu djecu odgajali roditelji puni ljubavi i dobronamjerni roditelji koji nisu bili svjesni sposobnosti ovisnosti o tehnologiji.

Psiholog Sean Grover je za Psychology Today izjavio kako je u svojoj psihoterapijskoj ordinaciji imao dvoje 16-godišnjaka koji su imali napade bijesa, vikali su i psovali roditelje. Obojica su bili ovisnici o tehnologiji koji su provodili više vremena uz ekrane nego s vršnjacima, što je rezultiralo emocionalnom nezrelošću. Starili su, ali nisu sazrijevali, što ukazuje na ponašanja prikladna za mnogo mlađu djecu.

Emocionalna kašnjenja doprinose ovakvom ponašanju. Umjesto da teže neovisnosti, razmažena djeca se drže svojih roditelja i traže zadovoljenje svojih potreba.

Pročitajte članak “Štetnost mobitela za djecu: Saznali smo kakav utjecaj ima na dječji mozak i kako odviknuti dijete od mobitela“.

Pogrešno roditeljstvo

Groverova knjiga Kad djeca odlučuju istražuje kako dobri roditelji mogu nenamjerno odgojiti razmaženu djecu. Tome pridonose tri posebna stila roditeljstva:

  • roditelj koji je kriv
  • roditelj koji je zabrinut
  • roditelj koji sve popravlja.
odgajanje razmaženog djeteta
FOTO: Shutterstock

Evo nekoliko roditeljskih izbora koji potiču razmaženost:

  • roditelji koji su doživjeli zlostavljanje ili zanemarivanje mogu to previše kompenzirati dajući svojoj djeci previše ovlasti
  • zabrinuti roditelji koji ne mogu podnijeti da im se djeca bore mogu ih previše razmaziti
  • neodlučni roditelji mogli bi ulogu roditelja prebaciti na svoje dijete, prisiljavajući ga da se brine za njih.

Negativne posljedice

Razmaženost dovodi do nekoliko problema:

  • niska tolerancija frustracije – vjerojatnije je da će razmažena djeca odustati kada su frustrirana i bore se s izazovima
  • slabe vještine rješavanja problema – ne vole rješavati probleme i više vole da drugi popravljaju stvari umjesto njih
  • loša radna etika – očekuju trenutno zadovoljstvo bez napora, pod utjecajem tehnologije trenutnog olakšanja
  • društveni problemi – razmažena djeca izbjegavaju društvene situacije osim ako nisu u središtu pozornosti, što ih čini nepopularnim i lošim timskim igračima
  • emocionalna kašnjenja – skloni su napadima bijesa i padovima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu