Ovi čimbenici rizika od katarakte nemaju veze s vašim očima

katarakta

Katarakta (siva mrena) je stanje koje utječe na vid, ali mnogi ljudi nisu svjesni svojih čimbenika rizika. Evo o kakvom je stanju riječ, koji su uzroci i kako je spriječiti.

Što je katarakta?

Katarakta je zamućeno područje u očnoj leći koja je ključna za fokusiranje svjetla. U početku katarakta možda neće utjecati na vid, ali s vremenom može zamutiti vid, smanjiti živost boja i otežati aktivnosti poput čitanja.

Ako se katarakta ne liječi, može dovesti do značajnog gubitka vida.

Također može uzrokovati probleme s odsjajem i vidom pri slabom osvjetljenju, što komplicira zadatke kao što je noćna vožnja. Kirurgija je uobičajeni način liječenja katarakte.

Tko dobiva kataraktu?

Iako svatko može razviti kataraktu, starije osobe su u najvećem riziku. Više od polovice Amerikanaca u dobi od 80 i više godina imalo je kataraktu ili je operirano. Katarakta se često počinje razvijati između 40. i 50. godine života, ali može utjecati na vid tek kasnije.

Čimbenici poput dijabetesa, korištenja steroida, ozljeda oka, pušenja, izlaganja UV zrakama i genetike mogu povećati rizik od katarakte. Simptomi uključuju mutan ili zamagljen vid, izblijedjele boje, loš noćni vid, osjetljivost na jaka svjetla, aureole oko svjetala, dvostruki vid i česte promjene dioptrijskih naočala.

Katarakta je zamućeno područje u očnoj leći koja je ključna za fokusiranje svjetla
FOTO: Shutterstock

Iznenađujući čimbenici rizika za kataraktu su sljedeći.

Pretilost

Istraživanja pokazuju vezu između pretilosti i većeg rizika od katarakte. Pretilost može dovesti do stanja poput dijabetesa, koji je poznati faktor rizika za kataraktu. Upravljanje pretilošću može pomoći u smanjenju ovog rizika.

Pušenje

Pušači imaju značajno veću vjerojatnost da će razviti kataraktu zbog štete koju slobodni radikali uzrokuju očnoj leći. Prestanak pušenja može smanjiti ovaj rizik i poboljšati cjelokupno zdravlje.

Mjesto u kojem živite

Život u urbanim područjima može povećati rizik od katarakte povezane sa starenjem, iako ruralni život s većom izloženošću suncu također predstavlja rizik. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se razjasnile te korelacije.

Izlaganje suncu

Izlaganje UV zračenju može povećati rizik od katarakte. Nošenje sunčanih naočala i zaštitne opreme može pomoći u ublažavanju ovog problema.

Što ovo znači za vas?

Katarakta je česta pojava pri starenju, ali promjene načina života poput prestanka pušenja, regulacije tjelesne težine, zdrave prehrane i zaštite očiju od sunca mogu odgoditi ili spriječiti njezin nastanak. Uvođenje ovih promjena koristi općem zdravlju i pomaže u održavanju boljeg zdravlja očiju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu