Zdrava čokolada od samo 3 sastojka – recept
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Ako volite jesti čokoladu, pravo je vrijeme da pokušate sami napraviti zdravu verziju. Ova domaća i zdrava čokolada ne samo da je ukusna i ne zahtijeva puno sastojaka, već je možete podesiti prema vlastitim preferencijama.
Ako želite da je vaša čokolada malo posebnija ili da ima obogaćeni okus, možete dodati sljedeće dodatke (u smjesu ili na vrh čokolade):
- isjeckane orašaste plodove (kao što su lješnjaci, pistacije ili bademi),
- naribani kokos,
- prstohvat soli,
- kikiriki maslac,
- sušeno voće,
- granule instant kave.
Kako se radi čokolada?
Za pripremu čokolade trebat će vam silikonski kalup u uobičajenom obliku čokolade. Umjesto toga možete koristiti i druge silikonske kalupe, kako biste dobili čokoladice različitih i zanimljivih oblika.
Ako nemate silikonske kalupe, možete koristiti i kalupe za muffine ili uobičajeni kalup za pečenje, ali ga obložite papirom za pečenje kako biste mogli izvaditi čokoladu. U ovom slučaju čokolada neće imati neki posebni oblik, ali je možete razlomiti na manje komadiće.
U nastavku se nalazi recept za zdravu čokoladu od samo 3 sastojka. Ova čokolada je bezglutenska i ne sadrži mliječne proizvode. Ako zamijenite med s javorovim sirupom, ova čokolada će biti i veganska.
Zdrava domaća čokolada od samo 3 sastojka – recept
Priprema je vrlo jednostavna, potrebna su samo 3 sastojka.
Sastojci
- ½ šalice kakao praha,
- ½ šalice ekstra djevičanskog kokosovog ulja,
- 5 – 6 jušnih žlica javorovog sirupa ili meda.
Ako želite da je vaša čokolada jako slatka, stavite 6 žlica javorovog sirupa ili meda.
Priprema
- Ako kokosovo ulje nije otopljeno, potrebno ga je otopiti na laganoj vatri.
- Dobro pomiješajte sve sastojke u zdjeli srednje veličine, možete koristiti i blender.
- Smjesu stavite u kalup za čokoladu ili neki drugi silikonski kalup. Ako želite obogatiti okus čokolade posipajte dodatke po želji po vrhu čokolade.
- Nakon toga smjesu je potrebno smjestiti u hladnjak dok se ne stvrdne. Ako želite da se čokolada brže stvrdne, stavite je u zamrzivač.
Nakon konzumacije ovu čokoladu držite u hladnjaku ili zamrzivaču jer se lako topi. Možete je jesti kao običnu čokoladu ili je rastopiti i koristiti kao preljev.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Izvori
- Higgins, K. (2020), Homemade Chocolate Bars, Chocolate Covered Katie
- King, M. (2014), 3 Ingredient Chocolate Bars (Vegan and Paleo), My whole food life