Pet stvari koje trebate znati o mlijeku

Kozje-mlijeko

U posljednje vrijeme, mlijeko se počelo smatrati štetnom namirnicom te ga sve više ljudi izbjegava. No, treba li mlijeko demonizirati ili je ono ipak dobro za naš organizam, otkrivamo u nastavku:

Postoji li dobar razlog da izbjegavam mlijeko?

Mliječne proizvode bi trebali izbjegavati samo oni koji su intolerantni na laktozu. Mlijeko je zapravo izvrstan izvor kalcija i vitamina D. Sadrži oko 8 grama proteina po šalici, što pomaže da se osjećate sitije i može kontrolirati apetit.

Skeptici kažu da smo jedina vrsta koja pije mlijeko druge vrste, ali ljudi imaju puno kompleksniju prehranu od bilo koje druge vrste.

Trebam li konzumirati biljno mlijeko?

Svakako. Biljna mlijeka dolaze u mnogo oblika: soja, orah, riža, konoplja, quinoa i još mnoga druga. Ključno je utvrditi koje prehrambene potrebe takvo mlijeko ispunjava.

Na primjer, bademovo ima malo kalorija, ali i nedostatak proteina, dok sojino mlijeko ima više proteina od kravljeg mlijeka, ali i više kalorija. Mlijeko od konoplje spada negdje u sredinu (70 kalorija po obroku).

Neki sportaši piju mlijeko poslije treninga za oporavak. Trebam li i ja isprobati?

Da. Istraživanja pokazuju da je mlijeko izvrsno za izgradnju mišića nakon treninga snage.

Može čak pomoći smanjiti apetit poslije treninga: Istraživanje sveučilišta Northumbria u Velikoj Britaniji pokazalo je da ispijanje dvije i pol šalice obranog mlijeka 30 minuta nakon treninga značajno smanjuje apetit za ručak ili večeru koja je servirana sat nakon treninga.

Mlijeko poslije treninga

Sirovo mlijeko trenutno je vrlo popularno, ali je li opasno?

Da. To je mlijeko koje preskače pasterizaciju-proces koji ubija bakterije kroz grijanje. Zagovornici nepasteriziranog mlijeka kažu da grijanje uništava hranjive spojeve, ali nema dokaza da sirovo mlijeko ima bilo kakve zdravstvene prednosti.

Mlijeko je osjetljiva namirnica i jedna od najviše reguliranih jer je široko konzumirana te jedan od rijetkih izvora nekoliko esencijalnih hranjivih tvari-kalcija i vitamina A i D.

Sirovo mlijeko nosi i određene opasnosti, i to 150 puta veću vjerojatnost bolesti uzrokovanih hranom, kao što su E. coli i salmonela.

Isplati li se kupovati skupo ultrafiltrirano mlijeko?

Ovisi o vama. UF-mlijeko ima povećan sadržaj proteina te manji sadržaj laktoze nego obično mlijeko. Iznimno je hranjivo, ali ćete zato platiti i veću cijenu. Redovita konzumacija kravljeg mlijeka je znatno jeftinija, a i dalje pruža odličnu količinu proteina i kalcija.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu