Kokice sa ghee maslacem – zdrava i ukusna varijanta

Kokice

Da bi zadržali zdrave sastojke, a opet zadovoljili želju za ukusnom grickalicom, kokice je najbolje raditi sa gheeom.

Ghee je u našim krajevima poznatiji kao maslo ili pročišćeni maslac te je izuzetno zdrava namirnica. Radili su ga naši preci kako bi najdragocjenije sastojke mliječnog maslaca sačuvali od kvarenja.

U takvom pročišćenom obliku, ghee predstavlja samu esenciju mlijeka bez pojačivača okusa, umjetnih aroma, šećera, soli, boja i konzervansa.

Stoga je ghee lako probavljiv, može se koristiti od najranije dječje dobi do duboke starosti, bogat je zasićenim (zdravim) masnim kiselinama koje pomažu tijelu da se zaštiti od slobodnih radikala i raznih bolesti. Pogodan je za one koji teško probavljaju mlijeko i mliječne proizvode, jer ne sadrži laktozu.

Ghee maslac
FOTO: Shutterstock

Osim toga, ghee:

  • pospješuje rad i zdravlje živčanog i endokrinog sustava
  • poboljšava inteligenciju i memoriju
  • uravnotežuje metabolizam
  • pomaže u stvaranju i obnavljanju tekućine među zglobovima
  • olakšava i ubrzava zacjeljivanje rana, ožiljaka, herpesa, opeklina.

Općenito uravnotežuje cijeli organizam.

Više o ghee maslacu pročitajte u članku “Ghee – ayurvedski dragulj za zdravlje i ljepotu tijekom zime“.

Zašto ne biste probali spoj ove zdrave namirnice s omiljenim grickalicama?

Zdrave kokice
FOTO: Shutterstock

Kokice uz korištenje gheea mogu se pripremati na dva načina

Probajte ih napraviti na klasičan način, gdje ghee koristite kao podlogu za pečenje.

Idealan je jer osim odličnog okusa koji daje, ne zagara i ne dimi se zbog visoke tolerancije na temperaturu koju podnosi.

Priprema se tako da stavimo posudu na vatru, dodamo žlicu gheea i količinu kukuruza kokičara da pokrije dno. Neprestano miješamo u otkrivenoj posudi drvenom kuhačom dok kokice ne počnu pucati. Pokrijemo poklopcem, smanjimo vatru i čekamo dok ne prestanu pucketati. Prebacimo ih u zdjelu i posolimo po želji.

Kokice zdrava hrana
FOTO: Shutterstock

Drugi način pripreme kokica s gheeom je da ih napravimo u aparatu, na zraku, bez dodatka masnoće, te naposljetku kada su gotove prelijemo rastopljenim gheeom i, naravno, posolimo po želji. Za prste polizati ☺.

Kukuruzne kokice za zdravlje – zanimljivosti

Debljaju li kokice, koliko kokice imaju kalorija, mogu li se koristiti kokice u dijeti i više ideja za zdrave slane grickalice pročitajte u člancima:

Debljaju li kokice
FOTO: Shutterstock

Ghee maslac cijena

Ghee je najbolje koristiti od provjerenih proizvođača kao što su:

  • ghee maslac Tvornica zdrave hrane – 300 ml košta 69 kn, 500 ml je 99 kn, a 1000 ml iznosi 185 kn
  • ghee maslac people2people – 180 g košta 45 kn, 300 g je 65 kn, a 600 g iznosi 129 kn.
  • ghee maslac bio&bio – 100 g košta 29,90 kn, 245 g je 59,90 kn, a 500 g iznosi 99,90 kn.

Maslac ghee možete napraviti i sami, a o izradi pročitajte u članku “Ghee (pročišćeni maslac) – kako ga napraviti?“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu