Kako da salata bude još zdravija?
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Nemojte pretpostavljati da su sve salate super za dijetu. Mnogi popularni dresinzi i preljevi nisu osobito hranjivi, a neki sadrže i do 500 ili više dodatnih kalorija.
Tanya Zuckerbrot, autorica hit dijete F-Factor Diet, je podijelila nekoliko savjeta kako napraviti ukusnu, zdravu i hranjivu salatu!
Odaberite tamno zeleno
Lisnato povrće je temelj salate jer s njim dobijete puno volumena hrane za minimalno kalorija. Pri odabiru odaberite one salate koje imaju prirodno tamniju boju jer takve sadrže više vlakana koji će vas zasititi.
Na primjer, blijeda puterica ima samo 0,77 grama vlakana, dok šalica tamnije endivije ima 1.5 grama vlakana.
Dodajte proteine
Protenini su savršena dopuna salati jer vaše tijelo treba proteine za izgradnju i održavanje zdravog mišićnog tkiva.
Napravite sami dresing
Većina već gotovih preljeva za salatu su kalorijske bombe!
Za preljev koji je daleko lakši, ali i dalje prepun okusa, napravite svoj vlastiti dresing miješanjem dvije žlice maslinovog ulja, dvije žlice balsamico octa, jednu žličicu Dijon senfa, malo češnjaka, soli, papara, i svježe ili suhe biljne začine.
Neka bude šareno
Boja povrća puno govori o hranjivim tvarima iznutra. Dakle, ima smisla da šarena salata nudi širi izbor vitamina, minerala i antioksidansa. Pomiješajte razno povrće kao što su artičoke, šparoge, mrkvu, brokulu i rajčicu, grah ili leću.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja