Recept: Kukuruzni quiche sa šparogama
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Sezona je šparoga. Pravo vrijeme za još jedan recept s ovim izuzetnim povrćem. Jednostavan, ukusan i izuzetno kremast nadjev, savršeno prhko tijesto s kukuruznim brašnom i krem sirom…..dobitna kombinacija koja će vas oduševiti.
Kukuruzno prhko tijesto
(kalup promjera 26 cm)
Potrebni sastojci:
- 150 g integralnog brašna
- 100 g kukuruznog brašna
- Sol (pola čajne žličice)
- Prašak za pecivo (pola čajne žličice)
- 125 g hladnog maslaca
- 100 g krem sira
- 1 jaje
Postupak:
Pomiješajte obje vrste brašna, dodajte sol, prašak za pecivo, jaje, na manje komadiće izrezan hladni maslac (izvadite ga iz hladnjaka par minuta prije no što će te ga umiješati u tijesto) , brzo rukom izradite, dodajte krem sir. Izradite do kraja. Zamotajte gotovo tijesto u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku cca 40 minuta.
U koliko je potrebno dodajte još malo brašna (bilo integralnog bilo kukuruznog).
Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi ili masnom papiru za pečenje u nešto veći krug nego što vam je kalup za pečenje.
Prebacite razvaljano tijesto u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup. Utisnite dobro rubove, uklonite višak tijesta.
Preporučam da tijesto prvo samo zapečete cca 10-ak minuta kako vam dno ne bi ostalo vlažno nakon što stavite nadjev.
Nadjev od šparoga
Potrebni sastojci:
- Šparoge (manja vezica)
- 2 jaja
- 2 dl slatkog vrhnja (možete koristiti i vrhnje za kuhanje, ali jelo je uvijek ukusnije s klasičnim slatkim vrhnjem)
- Sol i papar
- 100 g naribanog sira ementalera (ili sira po želji)
- 50 g naribanog parmezana
- 50 g sira s plemenitom plijesni (npr. gorgonzola, no ne volite li takvu vrstu sira, slobodno ga izostavite)
- Cherry rajčice 10-ak komada
Priprema:
Operite i očistite šparoge. Odvojite gornji dio od vlaknastog dijela.
U quiche ide samo gornji dio šparoga (donji vlaknasti dio iskoristite za kuhanje npr. jušnog temeljca kojim možete podlijevati rižoto i slična jela).
Umutite cijela jaja sa slatkim vrhnjem. Posolite, popaprite (vodite računa da ne pretjerate što se soli tiče jer sirevi su slani). Dodajte u smjesu naribani ementaler, naribani parmezan, natrgan na male komadiće sir s plemenitom plijesni.
Na polupečeno tijesto složite šparoge te zalijte sve dobivenom smjesom od jaja, vrhnja i sireva. Pazite da smjese ne bude previše kako vam se prilikom pečenja ne bi razlijevala van kalupa (dovoljno je da bude par milimetara ispod ruba tijesta).
Na smjesu posložite (utisnite) cherry rajčice.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici cca 25-30 minuta. Temperatura pečenja je 150 stupnjeva za ventilatorske pećnice i 170 za pećnice bez ventilatora.
Quiche je odličan topao i hladan.
Želite li isprobati recepte ove autorice, javite joj se putem njezine Facebook stranice.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja