Kako miris hrane utječe na naš apetit?
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Za indijsku hranu važi pravilo da “mora osvojiti oko, zatim nos, pa tek onda nepce”. Nakon pažljive prezentacije jela, miris jela je naveden kao drugi po važnosti za stimuliranje lučenja probavnih enzima, dobar apetit, pa čak i okus jela.
U jednom od prošlih tekstva pisala sam o važnosti okusa za naš doživljaj hrane, osjećaj gladi i procjenu hoćemo li neku hranu kategorizirati kao ukusnu ili neukusnu (više o ovoj temi možete pročitati tekstu “Otkrijte tajnu kuhanja zdravih i ukusnih jela”).
Medicinska istraživanja pokazuju da jednim dijelom informacije o okusima hrane primamo putem čula mirisa. Osobe koje imaju oštećeno čulo mirisa i ne mogu razlikovati mirise, imaju poteškoća i sa detekcijom okusa (na primjer, mogu imati poteškoća s razlikovanjem okusa jagoda od okusa malina ili ribizli).
Miris neke namirnice, jela ili kolača može ostati zabilježen u našem sjećanju dugo godina i pobuditi “stare” emocije: miris cimeta može nas podsjetiti na kolačiće koje je pekla naša baka za Božić, miris pite od jabuke na djetinsjvo u našem domu, miris čokolade može pobuditi pozitivne osjećaje… Čak i ako smo siti, ugodan miris hrane koju volimo može ponovo “pobuditi” osjećaj gladi.
Ovo vrlo dobro znaju veliki industrijski proizvođači hrane, koji dodaju umjetne arome i mirise u namirnice koje jedemo, kako bi nam pobudili želju da jedemo što više određenog proizvoda koji kupujemo.
U velikim supermarketima, u bliizni polica sa određenom vrstom hrane oslobađaju se različiti umjetni mirisi (miris svježe pečenog kruha pored odjela sa pecivima i kruhom, miris čokolade pored polica sa slatkišima, miris vanilije i cimeta u blizini polica sa sastojcima za kolače i gotovim kolačima…). Više o ovoj temi možete pročitati u mom tekstu “Kako kupovati pametno u supermarketima?”
Budući da mirisi imaju snažan emotivni i digestivni efekt na nas, ovo znanje možete “utkati” u kuhanje jela za vas i vašu obitelj. Isto jelo koje ste godinama pravili može imati ugodniji miris (pa čak i drugačiji okus) ukoliko eksperimentirate s različitim mirisima.
Postoji nekoliko načina na koje možete “dodati” različite mirise u vaša jela:
Eksperimetirajte sa začinima
Indijska kuhinja prepoznatljiva je po velikom broju različitih začina koji se koriste tijekom pripreme jela (više o indijskoj kuhinj možete pročitati u mom tekstu “11 lekcija o zdravoj prehrani iz Indije” ). Možete ekperimetirati s indijskim začinima (kurkuma, sjeme koriandera, garam masala…) ili sa začinima koji vas osvajaju svojim mirisom i pobuđuju vam apetit. Osim predivnog mirisa (i okusa) začini imaju ljekovita svojstva, što je njihova dodatna (možda najveća) prednost.
Koristite začinsko bilje
Začinsko bilje poput ružmarina, majčine dušice, bosiljka… dat će jelima posebnu aromu, koja će stimulirati apetit, te predivan miris. Ukoliko dodate prstohvat sušenog bosiljka u juhu ili pečeni krumpir, vrlo je vjerojatno da će vaše jelo biti “čuveno” u susjedstvu i vašem krugu prijatelja (nakon što je moja mama počela koristiti sušeni bosiljak i kurkumu u juhama i jelima od krumpira i riže, njezina jela su postala “slavna” :)).
Dekorirajte hranu svježe isjeckanim lišćem korijandera ili bosiljka
U Italiji je popularno dekoriranje jela svježe isjeckanim lišćem bosiljka, dok se u Indiji jela dekoriraju svježe isjeckanim lišćem korijadera (više o ljekovitim svojstvim ovog lišća pročitajte ovdje). Ovisno o tome koje je lišće dostupno u vašem kraju, odaberite ono koje vas najvise “opija” svojim mirisom i vaša će jela uskoro postati “posebna”.
Nakon sto ste “naučili” kako da hrana bude savršenog okusa i divno miriše, vrijeme je da naučite “osvajati” treće čulo svojim jelima: oko. Više o ovoj temi u nekom narednom tekstu. 🙂
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja