Sindrom zaboravljenog djeteta: Može završiti tragično! Psihologinja objašnjava zašto se može dogoditi svakome i kako spriječiti

Sindrom zaboravljenog djeteta

Svako ljeto šokiraju nas vijesti o bebama i djeci zaboravljenim u autima. I dok većina pomisli kako se njima nikada ne bi moglo dogoditi da ostave dijete u autu, puno je važnije razumjeti zašto se to događa i kako se može prevenirati.

Fenomen zaboravljanja djeteta u autu postao je toliko rasprostranjen da je dobio i ime – sindrom zaboravljenog djeteta ili Forgotten Baby Syndrome. Odnosi se na nenamjerno ostavljanje djeteta u zaključanom autu.

Zaboravljanje djeteta u autu je događaj koji može prouzročiti ozbiljne, a u nekim slučajevima i tragične posljedice za dijete, ali i za njegovu obitelj i bližnje. S obzirom na to da se radi o nečemu što se može prevenirati, iznimno je važno educirati sebe kao roditelja ili skrbnika, ali i druge roditelje i skrbnike o ovom fenomenu.

Iako se zaboravljanje djeteta u autu može dogoditi u bilo koje doba godine, iznimno je važno obratiti pozornost na taj fenomen tijekom vrućih ljetnih mjeseci, kada ostavljanje djeteta u autu može završiti fatalno.

Kako se može dogoditi da netko zaboravi dijete u autu
FOTO: Shutterstock

Kako se može dogoditi da netko zaboravi dijete u autu?

Pitanje koje se zasigurno većini javi kada pročitaju vijest o još jednom djetetu koje je ostalo zaključano u autu dok su njegovi roditelji otišli svojim poslom. Umjesto osude roditelja koji zaborave dijete, važno je razumjeti kako je do toga došlo

Zaboravljanje djeteta u autu nema veze s količinom ljubavi koju netko ima za dijete, već s okolnostima, te se može dogoditi bilo kome, neovisno o spolu, razini obrazovanja, financijskom stanju i drugim karakteristikama.

Postoje brojni čimbenici koji mogu utjecati na to da roditelj ili skrbnik slučajno zaboravi dijete u autu.

Neuroznanstvenik dr. David Diamond u članku objavljenom 2019. godine objašnjava na koji način pamćenje utječe na mogućnost zaboravljanja djeteta u autu. Naime, dva su ključna dijela radnog pamćenja.

  • Retrospektivno pamćenje – pamćenje prošlih događaja kojima se formira svojevrsno “opće” znanje, poput telefonskog broja i rođendana. Uključuje i pamćenje navika, stoga omogućava da npr. automatski vozimo od kuće do posla, bez puno razmišljanja.
  • Prospektivno pamćenje – pamćenje onoga što trebamo napraviti u budućnosti, kao što je npr. prekidanje rutine na putu kući kako biste svratili u trgovinu. Za funkcioniranje prospektivnog pamćenja nužno je funkcioniranje retrospektivnog pamćenja.

Neadekvatno funkcioniranje prospektivnog pamćenja, tj. pamćenja radnji koje trebamo obaviti u budućnosti može biti vrlo opasno. Tako može dovesti do niza posljedica, kao što je zaboravljanje isključivanja pećnice prije izlaska iz kuće ili zaboravljanje djeteta u autu.

Zakazivanje prospektivnog pamćenja
FOTO: Shutterstock

Međutim, zašto dolazi do zakazivanja prospektivnog pamćenja? Faktori koji utječu na zakazivanje prospektivnog pamćenja i, posljedično, zaboravljanje obavljanja radnji koje smo planirali obaviti (kao što je izvaditi dijete iz auta) su:

  • kronični ili akutni stres
  • nedostatak sna
  • multitasking
  • distrakcije
  • nedostatak podsjetnika
  • promjene u rutini i ponašanje po navikama.

Akutna stanja kao što su manjak sna i kronični stres mogu izrazito jako utjecati na to da zaboravimo da smo imali namjeru obaviti određenu radnju. Roditelji koji ostave dijete u autu često se nalaze pod iznimno velikom količinom stresa ili operiraju s manjkom sna te često imaju lažno sjećanje da su dijete izvadili iz auta, kada se to u stvarnosti nije dogodilo.

Jedan od poznatijih slučajeva majke Lyn Balfour, vojne rezervistkinje, koja je zaboravila svojeg sina Brycea u autu sadržavao je sve komponente koje doprinose zakazivanju pamćenja. Neispavani majka i dijete sjeli su u auto kojim se inače ne vozi, u kojem je sjedalica iza vozačevog mjesta, umjesto suvozačevog i gdje nije aktivno mogla vidjeti dijete u retrovizoru. Osim tog nedostatka podsjetnika, dijete je bilo umorno od prehlade pa nije kao i inače pričalo ili plakalo. Majka je dobila nekoliko stresnih poziva vezanih uz posao i financije tijekom vožnje i pokušavala je organizirati rješavanje tih situacija. Umjesto ostavljanja sina u vrtiću, Lyn je automatski otišla na posao i ostavila dijete u autu što je, nažalost, završilo tragično. 

Kako spriječiti zaboravljanje djeteta u autu
FOTO: Shutterstock

Kako spriječiti zaboravljanje djeteta u autu?

Vrlo je važno napomenuti da se nenamjerno zaboravljanje djeteta u autu može prevenirati. Umjesto zaključka da se vama i bližnjima to nikada ne bi moglo dogoditi, shvatite ovaj fenomen ozbiljno i educirajte se o načinima na koje možete spriječiti slučajno zaboravljanje djeteta u autu. 

Spoznaja vlastitih granica

Vrlo je važno spoznati vlastite granice funkcioniranja, pogotovo kada ste izloženi povećanom stresu ili manjku sna. Prihvatite da niste svemogući i da se, neovisno o količini ljubavi koju imate za dijete, i vama može dogoditi da zaboravite dijete u autu. Upravo iz tog razloga važno je poduzimati dodatne mjere za preveniranje zaboravljanja djeteta u autu. Ako ste izloženi povećanom stresu ili manjku sna, potražite pomoć oko brige za dijete.

Podsjetnik na dijete u autu

Manjak podsjetnika na dijete može dovesti do toga da zaboravite da je dijete u autu. Na vidljivo mjesto u autu stavite određeni podsjetnik na dijete – bilo da se radi o maloj plišanoj životinjici ili pelenama na suvozačkom mjestu. Nadalje, lakše je zaboraviti na dijete kada spava ili mirno sjedi na stražnjem sjedalu, stoga tijekom vožnje ostvarite komunikaciju s djetetom

Izbjegavajte upotrebu mobitela (u svrhu razgovora ili razmjenjivanja poruka) tijekom boravka u automobilu jer, osim što je iznimno opasno tijekom vožnje, smanjuje koncentraciju i povećava mogućnost zaboravljanja djeteta.

Navika provjeravanja stražnjih sjedala

Navike su vrlo učinkovit način djelovanja, stoga uvrstite u ponašanje naviku provjeravanja stražnjih sjedala. Čak i kada dijete nije u autu, fizički otvorite stražnja vrata i provjerite sjedalo prije nego ostavite auto, sve dok vam ta radnja ne postane automatska. 

Još jedan način da se “automatski” prisilite na provjeru stražnjeg sjedala jest da na njemu uvijek ostavljate stvari koje su vam neophodne za posao ili svakodnevne radnje. Na primjer, ako novčanik, torbicu, zaposleničku iskaznicu ili drugu bitnu stvar za funkcioniranje ostavljate na stražnjem sjedalu, morat ćete ga uvijek provjeriti prije odlaska iz auta.

Što napraviti ako vidite dijete ostavljeno u autu
FOTO: Shutterstock

Što napraviti ako vidite dijete ostavljeno u autu?

Zaboravljanje djeteta u autu posebno je opasno tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Temperatura u autu vrlo brzo raste, pa čak i kada je prozor malo otvoren. Povrh toga, tijelo djeteta zagrijava se puno brže nego tijelo odrasle osobe, čime se povećava rizik od toplinskog udara i smrti.

Neki od znakova toplinskog udara su:

Ako vidite da je dijete ostavljeno samo u autu te pokazuje znakove toplinskog udara, vrlo je važno pozvati hitne službe kako bi reagirali na vrijeme i potencijalno spasili djetetov život.

Na pitanje smijete li vi sami razbiti prozor kako biste izvukli dijete iz auta, odgovor je – ovisi o vašoj procjeni koliko je život djeteta zaista ugrožen.

Ako naiđete na dijete ili osobu za koju sumnjate da je u riziku od toplinskog udara, vrlo je važno potražiti liječničku pomoć. U međuvremenu možete napraviti sljedeće radnje:

  • smjestiti ih u hlad
  • dati im vode
  • skinuti im odjeću
  • rashladiti im tijelo laganim polijevanjem hladnom vodom. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu