Muči vas adrenalni umor? Isprobajte maslac od badema s ashwagandom
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Kad je tijelo izloženo dugotrajnom stresu, tjeskobi i brigama koje često vode do glavobolja i nesanice dolazi do povećanog stimuliranja naših adrenalnih žlijezda koje se pokušavaju tome prilagoditi.
Nakon napornog, stresnog dana prirodno posežemo za hranom koja nam daje utjehu. Takva vrsta hrane često obiluje masnoćama i šećerom koji nisu dobar izbor za naše zdravlje jer nas debljaju.
U vrijeme dugotrajnog stresa naše se nadbubrežne žlijezde trude prilagoditi novom stanju pa im treba naša pomoć da ih rasteretimo i olakšamo njihov rad.
Kada su u pitanju nadbubrežne žlijezde, koje su odgovorne za mnoge funkcije, uključujući proizvodnju ključnih hormona stresa poput kortizola, adrenalina i aldosterona, adaptogene biljke mogu biti posebno korisne.
One smanjuju umor i poboljšavaju otpornost na bolest te pomažu u obnavljanju normalnih fizioloških funkcija koje je stres promijenio.
Ashwagandha je jedna od najboljih adaptogenih biljaka čija su svojstva danas dobro istražena i dokazana. U tradicionalnoj ayurvedskoj medicini, korijen biljke ashwagandhe ima dugu povijest upotrebe kao adaptogen.
Ova biljka se koristi za potporu zdravoj razini kortizola, bez obzira jesu li niske ili visoke te također pomaže u zdravim razinama energije, bilo da podržava više energije ili pomaže u smirivanju i uzemljenju.
Adaptogeni polako, ali sigurno i učinkovito vraćaju tijelo u ravnotežu.
Kako bi ovu vrijednu biljku iskoristili u borbi protiv tjelesnog umora i stresa, najlakši način je njeno uključivanje u svakodnevnu prehranu. Trebat će vam samo malo strpljenja i dobra volja da zdravlje vaših nadbubrežnih žlijezda stavite na prvo mjesto.
Domaći maslac od badema s ashwagandhom
Maslac od sirovog badema je vrlo jednostavno napraviti.
Potrebne su vam samo 3 namirnice, a ostalo možete dodavati po svojoj želji i ukusu. Bademi imaju odlično djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma, a kako su bogati vitaminima B skupine, također pomažu u smanjenju stresa i obrani nervnog sustava.
Sastojci
- 2 šalice sirovih, neoljuštenih badema
- 2 čajne žličice ashwagandhe
- 1 čajna žličica ghee-a ili kokosovog ulja, po potrebi
Priprema
- Neoguljene bademe prelijte kipućom vodom te ih ostavite 5-7 minuta. Procijedite, isperite hladnom vodom i oljuštite ih.
- U blender dodajte oguljene bademe i započnite s miješanjem na maloj do srednje jakoj brzini. Miješajte sve dok se ne stvori glatka smjesa. Po potrebi ugasite blender i sastružite smjesu sa strane pa nastavite s procesom miksanja koji može trajati 10-tak ili više minuta.
- Ako su bademi presuhi dodajte malu količinu ghee-a ili kokosovog ulja koji će dati kremastu, postojanu strukturu.
- Pred kraj dodajte prah od ashwagandhe i sve dobro izmiksajte u jednoličnu smjesu.
Maslac koristite kao dodatak kuhanim jelima, dodajte ga kao preljev povrtnim ili voćnim salatama, kuhanom povrću ili ga jednostavno koristite kao namaz na kruh sa medom i cimetom.
Gotov maslac spremite u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u hladnjaku do sljedeće upotrebe.
Savjet
Ovu korisnu, zdravu i ukusnu adaptogenu verziju bademovog maslaca možete uzimati dulje vrijeme kako bi smanjili umor, ojačali imunitet, proljepšali kožu, regulirali hormonsku neravnotežu, podigli svoju vitalnu energiju te poboljšali opće zdravstveno stanje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja