Kolač od jagoda i bijele čokolade: Klasičan, a opet poseban! Evo recepta

kolač od jagoda i bijele čokolade

Prhko tijesto, krema od vanilije i bijele veganske čokolade te puno jagoda. Klasično, a opet posebno jer ćete kremu od vanilije raditi s prosom, slično kao u kolaču s petit keksima i višnjama, a prhko tijesto po standardnom receptu za koji uz osnovna tri sastojka imam i dva korisna savjeta.

Koristite šećer u prahu i, što je moguće, manje mijesite tijesto. To čini razliku između tvrdog i prhkog tijesta.

Evo recepta za predivan kolač od jagoda i bijele čokolade.

Predivan kolač od jagoda
FOTO: Mare

Kolač od jagoda i bijele čokolade

Potreban je kalup veličine otprilike 38 x 38 cm (veliki lim za pečenje).

Sastojci za prhko tijesto:

  • 350 g glatkog brašna
  • 120 g šećera u prahu
  • 180 g veganskog maslaca.

Sastojci za kremu i dekoraciju:

  • 250 g prosa
  • 100 g bijele veganske čokolade
  • 100 g veganskog maslaca ili margarina
  • 100 g veganskog vrhnja za šlag
  • 60 g šećera
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • sok 1 limuna
  • 1 kg jagoda.
Predivan kolač od jagoda
FOTO: Mare

Priprema

  1. Prosijajte brašno na radnu površinu pa dodajte šećer i na listiće narezan veganski maslac
  2. Veganski maslac razmrvite u brašno, pa umijesite glatko tijesto. Tijesto nemojte mijesiti predugo kako se zbog topline ruku masnoća ne bi otopila, čime tijesto gubi svoju prhkost.
  3. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem sat vremena.
  4. Zatim ga posipajte s malo brašna i razvaljajte na 3 – 4 mm debljine
  5. Ako se tijesto lijepi, dodajte još malo brašna, ali nemojte pretjerivati jer će tijesto inače biti previše gusto i tvrdo.
  6. Prebacite ga na lim za pečenje obložen papirom, izbodite vilicom i pecite (u prethodno zagrijanoj pećnici) na 180° C 20 minuta.
  7. Kremu napravite tako da najprije skuhate proso na način kao da kuhate rižoto. Dakle, nakon što ste ga isprali, kratko tostirajte u loncu u kojem ga mislite kuhati, a zatim podlijevajte vodom, postepeno uz stalno miješanje.
  8. Kada je proso kuhan, a voda sva isparila, dodajte bijelu čokoladu na kockice, vrhnje za šlag (u tekućem obliku), veganski maslac, šećer i ekstrakt vanilije
  9. Sve dobro promiješajte dok je proso još topao te prebacite u blender, procesor za hranu ili štapnim mikserom dobro usitnite do teksture fine, glatke kreme. Tu ne vrijedi pravilo kao za tijesto, dapače, što više usitnite, to bolje. Kremastije.
  10. Kad ste dobili finu kremu, ulijte sok limuna i još jednom promiješajte. Ostavite da se ohladi.
  11. Jagode nasjeckajte po vašoj želji, a prhko tijesto pažljivo prerežite na jednake polovice. Trećinu jagoda odvojite, to će biti za finalnu dekoraciju. 
  12. Kada se krema dobro ohladila, odvojite šest jušnih žlica, to će biti za finalni premaz po vrhu. 
  13. Prebacite prvu polovicu tijesta u neki manji kalup/lim s visokim rubovima. Po njemu namažite dio kreme, jagode, pa opet kremu i onda prekrijte s drugom polovicom tijesta.
  14. Premažite ga s kremom koju ste na početku izdvojili, posložite ostatak jagoda i po želji dekorirajte bosiljkom ili mentom. Oboje jako fino paše uz jagode.
  15. Ostavite barem 3 – 4 sata u hladnjaku te režite i servirajte.
  16. Po želji tijekom serviranja prelijte s malo kremastog aceta.

Vaš kolač od jagoda i bijele čokolade je spreman. U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu