Spoj prhkog tijesta i biskvita
Brzi i jednostavni kolač sa šljivama: Pravi podsjetnik na naše bake! Imamo recept koji će vas oduševiti i topao i hladan
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Jedne godine osmislila sam svoju verziju izokrenutog kolača sa šljivama, a sad sam htjela još jednu verziju kolača sa šljivama koji se brzo priprema, a okusom nekako i dalje podsjeća na te bakine jednostavne kolače.
Mogla sam šljive kombinirati s prhkim tijestom, u nekoj finoj piti ili ih samo uroniti u mekani biskvit, ali odlučila sam sve to spojiti u jedan kolač.
To svakako nije nešto čega sam se prva dosjetila, no svakako ovakvu vegansku verziju niste još imali prilike probati pa toplo preporučujem. Iako, fino je i hladno.
Sastojci su dostatni za kalup dimenzija 24 x 30 cm.
Sastojci za biskvit:
- 250 g pšeničnog glatkog brašna
- 10 g praška za pecivo
- 100 g svježeg čvrstog tofua
- 150 ml veganskog jogurta (u receptu je korišten sojin)
- 150 g šećera
- 100 ml ulja (u receptu je korišteno pola suncokretovog/pola maslinovog).
Sastojci za prhko tijesto:
- 100 g pšeničnog glatkog brašna
- 120 g mljevenih lješnjaka
- 100 g veganskog maslaca ili margarina
- 90 g šećera
- 500 g šljiva.
Priprema
- Najprije pripremite prhko tijesto na način da pomiješate brašno, mljevene lješnjake i šećer te unutra naribate margarin ili veganski maslac. Zamijesite rukama dok se sve ne sjedini u kompaktnu masu. Napravite kuglu, zamotajte je u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku bar 30-ak minuta da se dobro ohladi.
- Šljive očistite i izrežite na polovice ili, po želji, na manje komade ako su šljive veće.
- Zamijesite biskvit tako da izblendate tofu, jogurt, ulje i šećer, a u dobivenu kremu (koja je jako fina sama po sebi) umiješajte prosijano brašno u koje ste prethodno umiješali prašak za pecivo. Dobivena smjesa će biti izrazito gusta, možete po želji dodati malo biljnog mlijeka ili vode, ali i ne morate.
- Raspodijelite tu smjesu u kalup, po papiru za pečenje, po njoj posložite raskomadane šljive, a prhko tijesto naribajte po površini.
- Pecite na 180 °C 35 – 40 minuta. Provjerite ubadanjem drvenog štapića u biskvit.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Pokrovitelj Poliklinika Aviva
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Članak objavljen: