Jednostavna torta od kokosa: Melem za nepce! Imamo recept za fantaziju od kokosa koja nas neodoljivo podsjeća na snijeg

Jednostavna torta od kokosa

Otkad pišem veganske recepte za vas, naučila sam da nisam baš najbolja u procjeni hoće li za druge neki moj recept biti lagan ili težak. Također, naučila sam da jako često po duljini recepta velik broj ljudi procjenjuje kompliciranost istog. Ok, naučila sam još puno toga, ali ove dvije stvari su mi sada konkretno bitne za uvod.

Dakle, stojim iza toga da je ovo jednostavna torta, iako su mi moje prijateljice rekle da se ona neće takvom percipirati jer ima tri sloja i dvije kreme.

No, ako se ne date preplašiti duljine recepta, jako brzo ćete uvidjeti da su koraci jednostavni, da u biti kuhate jednu kremu koju onda dijelite napola, a najkompliciraniji dio eventualno može biti rezanje biskvita na tri dijela.

Tvrdim da ova torta izgleda teža nego što jest, a u konačnici vam to može biti samo motivacija. Eto, na neki vas način izazivam da mojim prijateljicama dokažemo da su u krivu.

Torta od kokosa
FOTO: Mare

Sastojci su dostatni za kalup promjera 20 cm.

Sastojci za biskvit:

Priprema

  1. Pomiješajte sok limuna i mlijeko s chia sjemenkama i ostavite 20-ak minuta da se chia zgusne.
  2. U drugoj posudici pomiješajte otopljeno kokosovo ulje i šećer. Kada se chia zgusnula, dodajte u nju mješavinu kokosovog ulja i šećera.
  3. U većoj posudi pomiješajte oba brašna, kokosove mrvice, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  4. Ulijte prethodno dobivenu mokru smjesu u ovu i sve dobro, ali brzo promiješajte. Brzo zato što onog trenutka kad ste spojili kiselinu, u ovom slučaju limunov sok sa sodom bikarbonom, ona se odmah aktivira, a smjesu treba što prije staviti na pečenje.
  5. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C 35 – 40 minuta. Vrijeme pečenja može varirati pa provjerite je li kolač pečen koristeći drveni štapić ili čačkalicu. Bocnite kolač i, kad izvučete, površina mora biti suha, bez tragova biskvita.
  6. Kad se biskvit ohladio, pažljivo ga podijelite na tri dijela.

Sastojci za kreme:

Sastojci za dekoraciju torte:

  • 100 ml biljnog vrhnja za šlag
  • kokosove mrvice i/ili listići (za ovaj recept korišteno je oboje, sveukupno 1 šaka kokosovih mrvica i 1/4 šake kokosovih listića).
Torta od kokosa s dvije kreme
FOTO: Mare

Priprema

  1. Kokosovo mlijeko iz limenke istucite u čvrsti šlag. Njega ćete dobiti u par minuta koristeći ručni mikser, no bitno je znati dvije stvari. Prvo, mlijeko prije toga mora odstajati bar koji sat u hladnjaku. Drugo, kako biste dobili šlag, koristite samo masni dio mlijeka, bez tekućine koja se obično odvoji od tog dijela.
  2. Čokoladu naribajte ili nasjeckajte na tanke komadiće.
  3. Skuhajte puding sukladno naputku s vrećice, a mlijeko i šećer koji su potrebni dodajte sukladno uputama koje su navedene u sastojcima.
  4. Topao puding podijelite napola. Jednu polovicu ostavite da se ohladi, a kako se ne bi stvorila površinska korica, obložite posudu prozirnom folijom tik po samoj površini pudinga, da između nema zraka. U drugu polovicu još dok je topla umiješajte naribanu tamnu čokoladu. Ostavite da se ohladi, a kako se ne bi stvorila površinska korica, koristite prethodno opisanu metodu.
  5. Kad se prva polovica, nazovimo je bijelom kremom, ohladila, ručnim mikserom umiješajte u nju kokosov šlag. Sada ste dobili dvije kreme na bazi kokosa. Bijelu i prethodno dobivenu tamnu s čokoladom.

Slaganje i dekoriranje torte

  1. Koristite isti kalup za pečenje u kojem ste pekli biskvit, obložite ga papirom za pečenje ili prozirnom folijom. Položite u njega prvi sloj biskvita te na njega stavite jednu od dvije kreme po vašoj želji. Zatim poklopite drugim slojem biskvita i preostalom kremom te završite s trećim slojem biskvita. Ostavite tortu u hladnjaku da se fino stisne bar 2 – 3 sata.
  2. Kad se torta stabilizirala, maknite kalup, papir ili prozirnu foliju. Zatim je premažite kompletno sa šlagom koji ste prethodno smiksali u čvrsti snijeg te posipajte kokosovim mrvicama i/ili listićima.

Dodatne napomene

  • Možete koristiti obični bijeli šećer, omjer je isti kao kada koristite kokosov šećer.
  • Za biskvit možete koristiti i samo bijelo glatko pšenično brašno. On će u konačnici biti malo laganiji, više nalik biskvitu kolača od limuna, kokosa i maka, samo bez maka.
  • Dio kokosovog ulja možete zamijeniti suncokretovim ili maslinovim uljem.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu