Žene se bolje oporavljaju od prekida veze od muškaraca?

prekid

Iako žene prekid veze doživljavaju puno intenzivnije i bolnije od muškaraca, puno je veća vjerojatno da će se one u potpunosti oporaviti od toga nego njihovi muški partneri, pokazala je zajednička dvaju studija sveučilišta – Binghamton University New York i University College London.

U istraživanje je bilo uključeno gotovo 6.000 ljudi diljem svijeta koji su morali rangirati razinu boli nakon prekida svojih veza, a žene su prijavile višu razinu, ne samo emocionalne, već i fizičke boli od muškaraca.

Ta opipljiva bol, kaže istraživanje, toliko je jaka jer ženama veze doista znače nešto – čak i na biološkoj razini jer prethodne su studije pokazale da se ista područja mozga aktiviraju kada osjećamo emocionalnu bol kao fizičku, a zanimljivo je da pritom lijekovi za ublažavanje bolovi doista mogu pomoći.

“Jednostavno rečeno, žene u vezu ulažu puno, puno više od muškaraca. Čak i kratkotrajna romansa može voditi do devetomjesečne trudnoće nakon koje slijede godine potencijalnih frustracija (dojenje, odrastanje…), dok je muškarac možda ‘napustio scenu’ doslovce minutu nakon sudbonosnog ‘susreta’, bez daljnje biološkog ulaganja u razvoj djeteta”, izjavio je autor istraživanja Craig Morris sa sveučilišta Binghamton.

Žene se bolje oporavljaju od prekida

Ili jednostavnim rječnikom, žene se svjesno uključuju u vezu s puno višim rizikom za svoju budućnost, pa se samim time više vežu uz ‘onoga’ tko je prošao proces selekcije – gubitak tog partnera je gubitak i te potencijalne budućnosti.

Zanimljivo je, međutim, dok žene prekid veze ‘udara na najjače’, muškarci iz istraživanja su ti kojima je trebalo puno više vremena da ‘rane zacijele’. Autori istraživanja su zapravo otkrili da se mnogi muškarci nikada nisu u potpunosti oporaviti od prekida veze – samo su jednostavno krenuli dalje.

“Muškarac će vjerojatno osjetiti taj gubitak vrlo duboko u sebi i za vrlo dugo vremensko razdoblje dok razmišlja o tome kako se opet mora ispočetka ‘početi natjecati’ da bi zamijenio ono što je izgubio, ili još gore, kako bi došao do zaključka da je ono što je izgubio – “nezamjenjivo”, zaključuje Craig Morris.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Žene se bolje oporavljaju od prekida veze od muškaraca?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.