Najsretniji parovi uživaju u seksu jedanput tjedno

Sretni parovi

Više seksa vas neće nužno učiniti sretnijima, rezultat je istraživanja provedenog u Society for Personality and Social Psychology.

Iako je češći seks povezan s jačim osjećajem sreće, ta povezanost nije značajna kod učestalosti veće od jednom tjedno.

Neke prethodne studije te mnoštvo članaka i knjiga za samopomoć, tvrdili su da više seksa znači više sreće u vezi.

Ova studija, temeljena na ispitivanjima više od 30.000 Amerikanaca tijekom četiri desetljeća, prva je koja pokazuje da porasta osjećaja sreće nema nakon dostizanja učestalosti od jednog spolnog odnosa tjedno.

Rezultati ovog istraživanja su specifični za osobe koje žive u vezi. Najviše je bilo oženjenih heteroseksualnih parova, ili onih u vanbračnima zajednicama.

Nije utvrđeno da postoji takva međuovisnost učestalosti vođenja ljubavi i sreće za samce.

Moguće je da samcima veza između seksa i sreće ovisi o nizu faktora, primjerice o okolnostima u kojima je došlo do odnosa te koliko se dobro takve osobe osjećaju u seksu izvan veze.

Seks jednom u tjednu

Uvriježeno je mišljenje da muškarci žele više seksa nego žene i da stariji ljudi imaju manje potrebe od mlađih. U ovom istraživanju se pokazalo da nema razlike na temelju spola, dobi ili dužine veze.

Seks može jače od novca utjecati na osjećaj sreće. Istraživači su proveli online anketu s 335 osoba koje su bile u dužoj vezi i pronašli slične rezultate onima u prvom istraživanju.

Uspoređivali su se učestalost seksa, godišnjih prihoda i sreće.

Veća je razlika u osjećaju sreće kod parova koji su uživali u seksu manje od jednom mjesečnu o odnosu na one jednom tjedno, nego među osobama koje su prihodovale 15.000-25.000 $ u odnosu na one koji su imali prihode 50.000 -75.000 $ godišnje.

Autori istraživanja navode kako nije nužno da parovi vode ljubav više ili manje puta kako bi dostigli poželjnu učestalost, ali partneri bi trebali razgovarati o tome jesu li ispunjene njihove seksualne potrebe.

Važno je održavati intimnu vezu s partnerom, bez previše pritiska na uključivanje seksa što je češće moguće.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu