Istraživanje: Koliko često se žene osjećaju tužno nakon seksa?

Tuga nakon seksa

Skoro polovica anketiranih mladih žena tvrdi da je već doživjelo bezrazložnu tugu nakon spolnog čina. Postkoitalni blues ili disforija (suprotnost od euforije) odavno je poznat fenomen, a kao mogući razlozi se navode strah od veze, nesigurnost i gubitak kontrole.

Novo istraživanje australskih i švicarskih psihologa objavljeno je u listopadskom broju časopisa Sexual Medicine. Oko 200 heteroseksualnih studentica prosječne dobi od 26 godina ispunilo je online anketu. Pitanja su uglavnom bila iz područja „Female Functioning Index (FSFI)“  a među njima su se nalazila i dva pitanja o postkoitalnoj disforiji :

  • Jeste li ikada u životu nakon konsenzualnog spolnog odnosa doživjeli problem da ste se rasplakali ili osjećali vrlo tužno?
  • Jeste li taj problem osjetili u protekla četiri tjedna?

Ispitanice su još mogle navesti učestalost nastanka problema.

Tuga nakon seksa

Rezultati ankete su pokazali da je gotovo polovica (46%) mladih žena najmanje jednom u životu doživjelo postkoitalnu disforiju, 5% ih je tugovalo u posljednja četiri tjedna, a 2 % navodi da najčešće ili uvijek nakon spolnog odnosa osjeća neobjašnjivu žalost.

Rezultati su stajali u korelaciji s odgovorima na pitanja o ostalim seksualnim problemima. Tako disforiju češće doživljavaju žene s iskustvom spolnog zlostavljanja u djetinjstvu.

Ispitivanje bi bilo kompletnije da u anketi nisu eliminirane žene koje su se opredijelile kao homoseksualne ili biseksualne te da je obavljeno na pripadnicima oba spola.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Istraživanje: Koliko često se žene osjećaju tužno nakon seksa?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.