Begonija: Vrste, uzgoj, cijena – sve na jednom mjestu!

Begonija - vrste

Begonija je omiljeni rod višegodišnjih cvjetnica, cijenjenih zbog svojih lijepih cvjetova i raznolikog lišća.

U nastavku otkrivamo koje vrste postoje, koje su tehnike uzgoja i popularne sorte. Bilo da ste iskusan vrtlar ili početnik, ovaj će vam vodič pomoći da razumijete i učinkovito brinete o svojim begonijama.

Begonija – vrste

Rod Begonia obuhvaća više od 1.800 vrsta, što ga čini jednim od najvećih rodova cvjetnica. Begonije su porijeklom iz tropskih i suptropskih regija, a uspijevaju u okruženjima koja osiguravaju toplinu i vlažnost.

Neke popularne vrste uključuju Begonia rex, Begonia semperflorens i Begonia maculata, svaku s jedinstvenim karakteristikama i zahtjevima za njegu.

Begonia rex
FOTO: Shutterstock

Begonia rex

Begonia rex, također poznata kao Rex Begonia, poznata je po svojem zadivljujućem lišću, koje dolazi u raznim bojama i uzorcima. Ove se begonije obično uzgajaju zbog lišća, a ne zbog cvjetova.

Begonia semperflorens

Begonia semperflorens ili Wax Begonia je uobičajena vrsta poznata po svojem kontinuiranom ciklusu cvatnje. Ove se biljke često koriste u vrtnim gredicama i posudama zbog svoje izdržljive prirode i živih cvjetova.

Begonia maculata

Begonia maculata ili točkasta begonija prepoznatljiva je po listovima u obliku anđeoskih krila ukrašenim srebrnim mrljama. Ova je vrsta popularna kao kućna biljka, cijenjena zbog svoje estetske privlačnosti i jednostavnosti njege.

Begonija Zmajevo krilo
FOTO: Shutterstock

Begonija Zmajevo krilo

Begonija Dragon’s Wing je hibridna sorta poznata po svojem snažnom rastu i zadivljujućem izgledu. Ova begonija daje sjajne listove u obliku krila i grozdove jarko crvenih ili ružičastih cvjetova. Izvrstan je izbor za viseće košare, pruža dramatičan i šaren prikaz.

Zmajeva krila uspijevaju u sličnim uvjetima kao i druge begonije, odnosno preferiraju neizravno svjetlo i dobro drenirajuće tlo. Ove su begonije tolerantnije na toplinu i sunce u usporedbi s drugim sortama, što ih čini prikladnima za unutarnji i vanjski uzgoj.

begonija viseća
FOTO: Shutterstock

Begonija – viseće sorte

Viseće begonije savršene su za dodavanje daška elegancije svakom prostoru. Ove sorte imaju naviku rasta u okretanju, što ih čini idealnim za viseće košare ili posude postavljene na police i izbočine.

Popularne vrste visećih begonija su:

  • Begonia boliviensis – poznata po svojim dugim, visećim stabljikama i svijetlim narančasto-crvenim cvjetovima, ova vrsta stvara zadivljujući efekt vodopada kada se uzgaja u visećim košarama
  • Begonia Illumination – ova hibridna sorta daje obilne dvostruke cvjetove u nijansama narančaste, crvene i žute.
begonija hibridna
FOTO: Shutterstock

Begonija – hibridne sorte

Hibridne begonije nastaju križanjem različitih vrsta kako bi se dobile biljke s poželjnim osobinama kao što su poboljšana boja cvijeta, povećana snaga ili poboljšana otpornost na štetočine i bolesti. Neke popularne hibridne begonije uključuju:

  • Begonija Benitochiba – ovaj je hibrid poznat po svojim upečatljivim srebrnim listovima s ružičastim rubovima; to je kompaktna biljka koja je savršena za unutarnje posude ili kao dio mješovite vrtne gredice
  • Begonija Gryphon – Gryphon Begonia je velik, odvažan hibrid s duboko izrezanim, tamnozelenim lišćem sa srebrnastim žilama; snažan je uzgoj i ističe se u svakom vrtu ili zatvorenom prostoru.
Begonija - uzgoj
FOTO: Shutterstock

Begonija – uzgoj

Uzgoj begonija može biti lijepo iskustvo ako se pravilno izvodi. Evo nekoliko bitnih savjeta koji će vam pomoći da uzgojite zdrave begonije.

Zahtjevi za svjetlo

Begonije uspijevaju na jakom, neizravnom svjetlu. Iako mogu podnijeti nešto izravne sunčeve svjetlosti, previše može spržiti njihovo lišće.

Sobne begonije treba smjestiti u blizini prozora koji gledaju na istok ili zapad, dok begonije na otvorenom više vole zasjenjena ili djelomično zasjenjena područja.

Tlo i zalijevanje

Begonije vole dobro drenirano tlo bogato organskom tvari. Mješavina tresetne mahovine, perlita i zemlje za posude dobro funkcionira. Zalijevajte svoje begonije kada gornji centimetar zemlje bude suh na dodir. Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje jer su begonije osjetljive na truljenje korijena.

Temperatura i vlažnost

Begonije cvjetaju na temperaturama 15 – 24 °C. Također, cijene višu razinu vlažnosti, oko 50 – 60 %. Ako živite u suhoj klimi, razmislite o upotrebi ovlaživača zraka ili o postavljanju posude s vodom blizu biljaka, kako biste održali odgovarajuću vlažnost zraka.

Begonija - cijena
FOTO: Shutterstock

Begonija – cijena

Cijena begonija može jako varirati ovisno o vrsti, veličini i mjestu kupnje. U prosjeku, mala begonija u saksiji može koštati između 5 – 15 eura.

Rijetke vrste ili veće, zrelije biljke mogu varirati između 20 – 50 eura ili više. Viseće i hibridne sorte kao što je Dragon’s Wing također mogu imati više cijene zbog svojih jedinstvenih karakteristika i rastućih zahtjeva.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Begonia. (2024). Britannica.
  2. David, L. (2024). Begonias Are a Beautiful Addition to Any Garden—Here’s How to Grow and Care for ThemMartha Stewart.
  3. Tedesco, L. (2024). How to Plant and Grow BegoniasBetter Homes & Gardens.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu