U kućanstvu živi nekoliko tisuća vrsta bakterija i gljivica

sigela bakterija

U prašini naših domova u prosjeku živi 7000 vrsta bakterija i 2000 vrsta gljivica, objavili su znanstvanici sa sveučilišta Colorado.

Rezultate su dobili analizom prašine iz 1200 kućanstava u SAD-u. Utvrđeno je da u prosječnom kućanstvu živi oko 2000 vrsta gljivica. Među njima su najpoznatije plijesni: apsergillus, penicillium, alternaria i fusarium. Većina gljivica u kuće stiže izvana. Donosimo ih na odjeći ili ulijeću kroz prozore.

bakterije

Ustanovljeno je i da u prosječnom domaćinstvu obitava oko 7000 vrsta bakterija. Kućni ljubimci također utjeću na broj i raznolikost bakterija. Samo iz uzorka prašine znanstvenici su s 92-postotnom sigurnošću mogli ustanoviti postoji li u određenom domu kućni ljubimac.

Otkriveno je da vrste bakterija i gljivica ovise o lokaciji, tko živi u kućanstvu i ima li kućnih ljubimaca. Ako se želite rješiti ovih mikroba, nažalost, jedino riješenje je selidba.

Članak uređen:

Saznajte više o gljivičnim infekcijama:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

U kućanstvu živi nekoliko tisuća vrsta bakterija i gljivica

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.