Sedam dobrih razloga zašto nositi platnenu vrećicu u kupovinu

platnena torba

Naše bake uspješno su obavljale kupovine s platnenim vrećicama i košarama, dok je danas industrijska proizvodnja plastike dosegla nivo kada prosječan potrošač ne može ni zamisliti kupovinu bez plastičnih vrećica, čak i ako za njih mora izdvojiti novac.

Kako suvremena istraživanja pokazuju da su navike naših baka i djedova (nosenje platnene vrećice, korištenje platnenih maramica, kuhanje u domu sa domaćim namirnicama, pripremanje domaće zimnice…) imale znanstvenu opravdanost, vrijeme je da se zamislimo nad našim navikama i vratimo se na sami početak: povratak prirodi. Jedan mali korak koji možemo učiniti kako bismo dosegli taj cilj jeste: ponijeti platnenu vrećicu kada idemo u kupovinu, a brojni su dobri razlozi za to:

1. Jedna platnena vrećica može zamijeniti mnogo plastičnih

Samo jedna platnena torba zamijeni i do 1000 plastičnih vrećica, ukoliko se odlučimo za ekološku alternativu.

2. Možemo uštedjeti novac

Umjesto da svakoga puta tijekom kupovine u supermarketu kupujete plastičnu vrećice, nošenjem svoje platnene vrećice možete taj novac sačuvati i priuštiti si nešto drugo.

3. Pomažemo očuvati čistiju prirodu

Plastične vrećice uzrokuju velike ekološke probleme jer se desetljećima raspadaju na manje dijelove te se na kraju raspadnu u plastičnu prašinu, vrlo nepoželjnu za okoliš (posebno vodne tokove). Plastika na poljima zaustavlja prolaz kisika i uzrokuje neplodnost tla, a nerijetko plastične vrećice završavaju u digestivnom sistemu životinja, koje zbog nemogućnosti probave hrane ugibaju. (Više o šteti koju plastične vrećice nanose okolišu i zdravlju ljudi i životinja možete pročitati ovdje).

4. U platnenoj vrećici je lakše nositi stvari

Plastične vrećice mogu biti zahtjevne za nošenje težih artikala, budući da se pod opterećenjem njihove ručke za držanje stanjuju i mogu nanijeti bol unutrašnjoj strani dlanova. Ručke platnene vrećice mnogo su ugodnije za nošenje, a mogu se bez problema nositi čak i na ramenima.

5. Platnena vrećica može zamijeniti torbu

platnena-vrecicaPlatnena vrećica može zamijeniti torbu: u nju možete staviti mobilni telefon, novčanik i druge sitnice koje vam trebaju kada izlazite u grad ili idete u kupovinu. Na ovaj način ujedno ćete imati i torbu i platnenu vrećicu u koju možete odložiti namirnice. Praktično, zar ne? Za ovu svrhu možete nabaviti platnenu torbu/vrećicu sa unutarnjim džepovima ili onu koju možete zatvoriti.

6. Možemo izraziti našu kreativnost

Platnena vrećica nam dopušta da izrazimo našu osobnost i kreativnost i uz malo mašte, možemo ju pretvoriti u zanimljiv modni detalj. Možemo upariti boju platnene vrećice s odjećom i imati različite vrećice, za različite prilike i stilove odjevanja. Ukoliko se odlučite da kupite unikatnu, ručno rađenu platnenu vrećicu, možete čak tražiti da se na vrećici izveze i vaše ime ili fraza koju volite.

7. Podržavamo izradu rukotvorina i unikatnih predmeta

Kupnjom unikatno rađenih platnenih vrećica podržavamo “male” proizvođače, obiteljsku poslovnu djelatnost i opstanak rukotvorina. Nagrada koju dobivamo je sretnija zajednica u kojoj živimo, te unikatni predmet koji će nas izdvojiti “iz mase”.

Ukoliko ste propustili pročitajte koje su to ekološke navike kojima ćete uštedjeti novac i sačuvati okoliš (kliknite ovdje).

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Sedam dobrih razloga zašto nositi platnenu vrećicu u kupovinu

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.