Sedam dobrih razloga zašto nositi platnenu vrećicu u kupovinu

platnena torba

Naše bake uspješno su obavljale kupovine s platnenim vrećicama i košarama, dok je danas industrijska proizvodnja plastike dosegla nivo kada prosječan potrošač ne može ni zamisliti kupovinu bez plastičnih vrećica, čak i ako za njih mora izdvojiti novac.

Kako suvremena istraživanja pokazuju da su navike naših baka i djedova (nosenje platnene vrećice, korištenje platnenih maramica, kuhanje u domu sa domaćim namirnicama, pripremanje domaće zimnice…) imale znanstvenu opravdanost, vrijeme je da se zamislimo nad našim navikama i vratimo se na sami početak: povratak prirodi. Jedan mali korak koji možemo učiniti kako bismo dosegli taj cilj jeste: ponijeti platnenu vrećicu kada idemo u kupovinu, a brojni su dobri razlozi za to:

1. Jedna platnena vrećica može zamijeniti mnogo plastičnih

Samo jedna platnena torba zamijeni i do 1000 plastičnih vrećica, ukoliko se odlučimo za ekološku alternativu.

2. Možemo uštedjeti novac

Umjesto da svakoga puta tijekom kupovine u supermarketu kupujete plastičnu vrećice, nošenjem svoje platnene vrećice možete taj novac sačuvati i priuštiti si nešto drugo.

3. Pomažemo očuvati čistiju prirodu

Plastične vrećice uzrokuju velike ekološke probleme jer se desetljećima raspadaju na manje dijelove te se na kraju raspadnu u plastičnu prašinu, vrlo nepoželjnu za okoliš (posebno vodne tokove). Plastika na poljima zaustavlja prolaz kisika i uzrokuje neplodnost tla, a nerijetko plastične vrećice završavaju u digestivnom sistemu životinja, koje zbog nemogućnosti probave hrane ugibaju. (Više o šteti koju plastične vrećice nanose okolišu i zdravlju ljudi i životinja možete pročitati ovdje).

4. U platnenoj vrećici je lakše nositi stvari

Plastične vrećice mogu biti zahtjevne za nošenje težih artikala, budući da se pod opterećenjem njihove ručke za držanje stanjuju i mogu nanijeti bol unutrašnjoj strani dlanova. Ručke platnene vrećice mnogo su ugodnije za nošenje, a mogu se bez problema nositi čak i na ramenima.

5. Platnena vrećica može zamijeniti torbu

platnena-vrecicaPlatnena vrećica može zamijeniti torbu: u nju možete staviti mobilni telefon, novčanik i druge sitnice koje vam trebaju kada izlazite u grad ili idete u kupovinu. Na ovaj način ujedno ćete imati i torbu i platnenu vrećicu u koju možete odložiti namirnice. Praktično, zar ne? Za ovu svrhu možete nabaviti platnenu torbu/vrećicu sa unutarnjim džepovima ili onu koju možete zatvoriti.

6. Možemo izraziti našu kreativnost

Platnena vrećica nam dopušta da izrazimo našu osobnost i kreativnost i uz malo mašte, možemo ju pretvoriti u zanimljiv modni detalj. Možemo upariti boju platnene vrećice s odjećom i imati različite vrećice, za različite prilike i stilove odjevanja. Ukoliko se odlučite da kupite unikatnu, ručno rađenu platnenu vrećicu, možete čak tražiti da se na vrećici izveze i vaše ime ili fraza koju volite.

7. Podržavamo izradu rukotvorina i unikatnih predmeta

Kupnjom unikatno rađenih platnenih vrećica podržavamo “male” proizvođače, obiteljsku poslovnu djelatnost i opstanak rukotvorina. Nagrada koju dobivamo je sretnija zajednica u kojoj živimo, te unikatni predmet koji će nas izdvojiti “iz mase”.

Ukoliko ste propustili pročitajte koje su to ekološke navike kojima ćete uštedjeti novac i sačuvati okoliš (kliknite ovdje).

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu