Ekološke navike kojima ćete uštedjeti i sačuvati okoliš

čuvanje okoliša

Sve što je dobro za okoliš, uglavnom je dobro i za vaš novčanik! Male eko-navike koje usvojite u domu ne samo da će sačuvati životnu sredinu od dodatnog otpada i otrova, već možete i uštedjeti i dosta novca. Naime, ekološka rješenja podrazumijevaju trajne proizvode, koje nećete jednokratno korititi, te prirodna sredstva za čišćenje, koja imate u svojoj kuhinji, a neke od njih čak i bacate u smeće (poput iscijeđene kapice od limuna, kojom možete odstraniti kamenac).

Donosimo vam eko-savjete koji su dobri i za naš planet i za vaš kućni budžet:

Koristtite pamučne kuhinjske ručnike

Umjesto papirnih ručnika, koristite pamučne ručnike, koji mogu trajati godinama, a za koje se ne treba sjeći jos drveća za proizvodnju papira), a dugoročno puno manje koštaju.

Koristite platnene maramice

Naše bake i djedovi koristili su platnene, pamučne maramice, koje su trajne, i prelijepo izgledaju. Dugoročno, iznenadit ćete se koliko ste novca uštedjeli, a uz to, pamučne maramice mnogo bolje upijaju znoj u ljetnim danima od papirnih mramica, te ne ostavljaju bijele tragove papira na licu, a možete ih koristiti po cijeli dan.

Nosite svoj platneni ceker

Platneni ceker (s kojim su naše bake prije išle u kupovinu) idealno je rješenje za nošenje namirnica: trajan je, ručka neće puknuti tako lako, ne zagađuje okoliš, neće vas žuljati ruke tokom nošenja, a uz to, uštedjet ćete nešto novca na plastičnim vrećicama!

Za njegu kože koristite prirodne sapune

Osim što su 100 % prirodni, prirodni sapuni dubinski njeguju kožu, a ujedno nećete bacati brdo plastičnih ambalaža od gelova za tuširanje, koji se brzo potroše (da ne spominjemo kako će vaša koža nakon upotrebe sapuna mirisati na lavandu, cvijeće, naranču, kokos…). Prirodnim spaunima nanosite prave sastojke iz prirode, biljke i cvijeće, ne ekstrakte dobivene  u laboratoriju.

Kupujte proizvode u jumbo-pakiranjima

Jumbo-pakiranja podrazumijevaju manje otpada, koji se baca, a ujedno možete uštedjeti i novac, jer su ona jeftinija. Kada god možete, kupite punjenje (na primjer za tekući sapun ili neki detrdžent), i iskoristite staru ambalažu.

Koristite prirodna sredstva za čišćenje doma

Industrijska sredstva za čišćenje doma sadrže kemikalije koje mogu nadražiti vaše dišne puteve, izazvati alergije, te iritirati kožu, a uz to zagađuju rijeke i plodno zemljište! Kada god ste u prilici koristite prirodna sredstva za čišćenje doma. Oni su nekada skuplji, no njihovo korištenje dugoročno se isplati, jer ćete potrošiti manje novca na račun za liječnika. Više o tome zašto biste industrijska sredstva za čišćenje trebali zamijeniti ekološkim pročitajte ovdje.

Riješite se umjetnih mirisa u domu

Zašto biste koristili umjetne mirise, koji mogu nadražiti dišne puteve i izazvati alregije, (ujedno, njihova ambalaža se baca), kada možete napraviti svoj (od eteričnih ulja, limuna, cvijeća, začina…).  Uputstva za izradu prirodnih mirisa možete pronaci ovdje.

P.S. Posvećeno našim bakama, koje su uvijek znale najbolje 🙂

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu