Proljetni izleti: Ovih 7 lokacija bit će pravo osvježenje od užurbane svakodnevice

Proljetni izleti

Proljeće je pravo vrijeme za otkrivanje nekih od najčarobnijih odredišta naše zemlje. Od surove ljepote Paklenice do bezvremenskog šarma Motovuna, raznoliki krajolici Hrvatske pozivaju vas da ih istražite i ponovno se povežete s prirodnim čudima i bogatom baštinom.

Proljetni izleti

Proljetni izleti na sljedeće lokacije definitivno se isplate ako se želite maknuti od užurbane svakodnevice i uživati u krajolicima Lijepe naše.

Park prirode Žumberak
FOTO: Shutterstock

Park prirode Žumberak

Smješten na granici Hrvatske i Slovenije, Park prirode Žumberak utočište je za ljubitelje prirode koji traže mir u netaknutom krajoliku. Kako proljeće dolazi, park oživljava rascvjetanim poljskim cvijećem koje pokriva livade i zelenim lišćem koje krasi obronke.

Posjetitelji se mogu upustiti u slikovite šetnje stazama parka i uživati u ljepoti gustih šuma, mirnih rijeka i slikovitih vidikovaca koji nude široke panorame okolnog krajolika. Ne propustite priliku susresti raznoliku floru i faunu, uključujući rijetke orhideje i divlje životinje poput jelena i divljih svinja.

Rastoke
FOTO: Shutterstock

Rastoke

U srcu Hrvatske, u blizini grada Slunja, Rastoke osvajaju svojom eteričnom ljepotom i bezvremenskim šarmom. Ovo očaravajuće selo poznato je po kaskadnim slapovima, starinskim drvenim kućama i drevnim vodenicama smještenim uz obale rijeke Slunjčice.

U proljeće Rastoke doživljavaju čarobnu preobrazbu jer snijeg koji se otapa stvara slapove koji šikljaju, a okolne šume bujaju u zelenilu. Prošećite uskim stazama ukrašenim živim cvijećem, istražite rustikalne mlinove i uživajte u mirnom ambijentu ovog skrivenog dragulja.

Motovun
FOTO: Shutterstock

Motovun

Smješten na vrhu brežuljka u srcu Istre, srednjovjekovni gradić Motovun mami putnike svojom zadivljujućom ljepotom i bogatom poviješću.

Dok se uspinjete prema drevnim gradskim zidinama, dočekat će vas prekrasni vidici valovitih vinograda, zelenih dolina i udaljenih sela na vrhovima brda. Istražite labirintske ulice s kamenim kućama, zanatskim radnjama i šarmantnim kafićima te uronite u bezvremensku privlačnost motovunske srednjovjekovne baštine.

Paklenica
FOTO: Shutterstock

Paklenica

Za one koji traže avanturu i ljubitelje prirode, Nacionalni park Paklenica nudi uzbudljiv bijeg u surovu divljinu Hrvatske. Smješten u planinskom lancu Velebit, ovaj prostrani park može se pohvaliti dramatičnim klancima, visokim liticama i gustim bukovim šumama koje vrve bioraznolikošću.

U proljeće park procvjeta šarenim poljskim cvijećem koje krasi livade, dok se ptice selice vraćaju gnijezditi se na visokim stijenama. Planinari mogu proći mrežu slikovitih staza koje pružaju prekrasan pogled na okolni krajolik. Bilo da se penjete po liticama, istražujete špilje ili jednostavno uživate u miru prirode, Paklenica obećava nezaboravnu proljetnu avanturu.

Nacionalni park Una
FOTO: Shutterstock

Nacionalni park Una

Nacionalni park Una, koji graniči s Bosnom i Hercegovinom, netaknuta je divljina poznata po svojim smaragdnozelenim vodama, kaskadnim slapovima i gustim šumama.

Istražite mrežu pješačkih staza u parku koje vode do slikovitih vidikovaca s prekrasnim pogledom na slapove poput Štrbačkog buka i Martin Broda.

Ljubitelji avanture također mogu uživati u raftingu ili vožnji kajakom po kristalno čistoj rijeci Uni.
Ozalj
FOTO: Shutterstock

Ozalj

Smješten uz obale rijeke Kupe, povijesni grad Ozalj odiše starinskim šarmom i arhitektonskim sjajem.

Istražite gradsku srednjovjekovnu tvrđavu, smještenu na vrhu stijene koja gleda na rijeku, i zaronite u stoljeća povijesti unutar njezinih zidina.

Kuterevo
FOTO: Shutterstock

Kuterevo

U podnožju Velebita, selo Kuterevo nudi jedinstvenu priliku za susret s jednim od najomiljenijih hrvatskih stanovnika – smeđim medvjedom. Kuterevo pruža sigurno utočište medvjedićima bez roditelja, nudeći posjetiteljima priliku da izbliza promatraju ova veličanstvena stvorenja u njihovom prirodnom staništu.

U proljeće Kuterevo postaje utočište ljubitelja divljih životinja i zaštitnika prirode. Istražite staze utočišta, naučite o putovanju rehabilitacije medvjeda i uronite u spokojnu ljepotu ovog udaljenog kutka Hrvatske.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu