Sedam razloga zašto biste trebali volontirati

volontiranje

Bilo da tražite posao, želite promijeniti posao ili profesiju kojom se bavite ili želite pokrenuti vlastitu poslovnu djelatnost, radno iskustvo, samopouzdanje i preporuke klijenata ili poslodavaca koji su s vama radili, vrlo je važan segment profesionalnog rasta, koji je vrijedan vašeg vremena i truda, čak i bez novčane naknade (na određeno vrijeme). U nastavku doznajte zašto.

1. Možete steći radno iskustvo

Ako ste početnik u bilo kojoj profesiji, ono što vam nedostaje, a što vam je neophodno za plaćeni rad u budućnosti jest radno iskustvo: “pro-bono” rad idealna je prilika da isto i steknete.

2. Možete dobiti preporuke za svoj rad

Nakon što ste obavili određeni period pro-bono rada imat ćete priliku dobiti preporuke koje možete iskoristiti za traženje novog posla, “šminkanje” vašeg CV-ja i stjecanje kredibiliteta kod klijenata.

3. Upoznat ćete relevantne ljude u vašoj profesiji

U toku vašeg pro-bono rada imat ćete priliku upoznati ljude iz vaše profesije, koji vam mogu biti mentori, važni kontakti, preporuke za mogući posao ili potencijalni prijatelji u budućnosti.

4. Steći ćete kredibilitet kao “stručnjak”

Kada obavljate neki posao ili nudite besplatno svoje usluge na određeno vrijeme, na osnovu rezultata koje ste postigli i iskustva, kreditirat ćete sebe kao “stručnjaka”, bilo što da obavljate (pisanje bloga vezanog za vašu struku, održavanje predavanja i radionica iz vaše struke, konzultacija, organiziranja zabava ili nekih drugih događaja…).

5. Izgradit ćete samopouzdanje i povjerenje da ste kompetentni da obavljate taj posao

Bez obzira što radite, ako to budete obavljali određeno vrijeme i budete nizali dobre rezultate, izgradit ćete samopouzdanje o svojoj kompetenciji i biti sigurni u sebe da ste dovoljno dobri, sposobni i talentirani za obavljanje tog posla.

Onoga trenutka kada dobijete priliku da svoj rad naplaćujete, nećete sumnjati u svoju kompetenciju, a to će ostaviti dobar dojam na potencijalnog poslodavca ili klijente.

Volontiranje

Primjerice, ako ste davali određenu vrstu konzultacije besplatno, na određeno vrijeme i imate na desetak primjera ljudi koji su unaprijedili svoj život, biznis ili zdravlje, zahvaljujući radu s vama i svjedočenja klijenata, onoga dana kada počnete naplaćivati za svoje usluge imat ćete rezultate iza sebe koji će “govoriti” koliko ste dobri i samopouzdanje koje će zračiti iz vas, jer ćete biti uvjereni da vi to možete, da ste dobri u tome što radite te da imate puno toga za ponuditi.

6. Možete uvidjeti je li taj posao uistinu ono što želite raditi

Jedna je stvar učiti teoretski dio o nekoj profesiji, a sasvim druga je praktičan rad na radnom mjestu koji treba obaviti nakon završene edukacije.

Kada počnete raditi posao koji smatrate da biste voljeli raditi, možete iz prve ruke vidjeti je li to uistinu ono što vama odgovara, a ako uvidite da to nije za vas, možete se preusmjeriti da radite nešto drugo ili barem u nešto drugačijem okruženju, što mnogo lakše možete napraviti ako niste vezani novcem i ugovorom o radu.

7. Kada počnete naplaćivati za svoje usluge i rad znat ćete koliko vrijedite

Kada počnete naplaćivati za svoje usluge na osnovu prethodnog iskustva znat ćete koliko ste dobri i koliko vrijedite jer ćete imati iskustvo, rezultate iza sebe, svjedočenja klijenata i preporuke, koje će govoriti koliko vrijedite i za što ste sposobni.

To vam može pomoći da odredite veće cijene za svoje usluge (koje se ne biste usudili zatražiti da ste “početnik”) i u pregovorima s potencijalnim poslodavcem oko visine plaće.

 

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Sedam razloga zašto biste trebali volontirati

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.