Kako izgraditi samodisciplinu?

samodisciplina

Onaj tko je sobom ovladao sam, svoj je prijatelj. No kod onog čije je “ja” neosvojeno, to njegovo “ja” djeluje poput njegova neprijatelja, poput njegovog vanjskog protivnika. – Bhagavad Gita

Reći NE samome sebi i pobijediti svoje slabosti može biti najteža bitka koju ćete sa sobom voditi, no ona je nužna ako od sebe želite izgraditi osobu koja je spremna i sposobna osvajati životne bitke. Ako nemate izgrađenu samodisciplinu nećete moći raditi na ostvarivanju svojih životnih ciljeva, niti dugoročno mijenjati sebe.

Slijedi pet koraka koji će vam pomoći da ojačate samodisciplinu:

1. Naučite reći “NE” drugim ljudima

Ako imate problem s odbijanjem drugih ljudi kada vas zatraže uslugu, zamole za pomoć ili se ponude da vam prave društvo, zapitajte se koji bi zapravo mogao biti uzrok tome? Bojite li se u dubini svoga bića da, ako drugoj osobi ili osobama kažete “NE”, oni vas više neće voljeti? Je li u pitanju vaš ego, zbog kojega ne možete pokazati drugima kako nemate vremena ili niste u mogućnosti pomoći svima, jer uvijek i u svakoj prilici želite ostaviti dojam osobe koja “sve može”? Je li u pitanju vaše doživljavanje sebe kao “dobre osobe” te biste se, ako odbijete drugu osobu, osjećali da više niste “dobra osoba”? Kada napravite opservaciju i otkrijete pravi uzrok vaše nemogućnosti da drugima kažete “NE”, tada možete raditi na sebi i ojačati svoju disciplinu i odlučnost po ovom pitanju.

2. Post

Koliko god se teško činilo reći “NE” drugim ljudima, ipak je najteže reći “NE” samome sebi! Redovitim postom (makar to bilo samo odricanje od jedne namirnice jedan dan u tjednu, primjerice mesa, šećera ili glutena) izvježbat ćete svoj um da nadjača vaše porive i slabosti. Ako se možete suzdržati od omiljene hrane, onda će vam biti lako s vremenom kod sebe izgraditi disciplinu, ne samo kada je u pitanju hrana, već i druga područja vašeg života u kojima biste voljeli sebe ograničiti ili obuzdati.

3. Meditacija

Redovitom meditacijom izvježbat ćete svoj um da se isključi i fokusira na ono što vam je u tom trenutku važno, na sadašnji trenutak.

meditacija

4. Fizička aktivnost

Redovitom fizičkom aktivnošću kod sebe ćete razviti mentalnu snagu da se pokrenete kada se osjećate lijeno i uspavano, da podnosite fizički bol (“upale mišića”), da sebi postavljate veće izazove (bilo da je riječ o težini utega koje podižete ili vremenu koje ste proveli trčeći, plivajući, ili nešto treće…), te da budete ustrajni i uporni kako biste postigli željeni rezultat (bilo da je riječ o gubitku kilograma, boljem izgledu ili zdravlju).

5. Nemojte sebe etiketirati kao “nediscipliniranu” osobu

Najvažniji savjet koji ćete možda zapamtiti nakon čitanja ovog članka je da sebe ne etiketirate kao osobu koja nema jaku samodisciplinu i nastavite se ponašati “nedisciplinirano” do kraja svog života. Kao što ste pročitali u prethodnom dijelu teksta, disciplinu možete izgraditi s vremenom. Radite na sebi svakoga dana kako bi bili jači od osobe kakva ste bili jučer i vaša će disciplina s vremenom rasti i postajati snažnija.

Članak objavljen:

Vodič kroz meditaciju: Upoznajte tehnike i prednosti meditacije

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: samodisciplina, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu