Emocionalne i fizičke dobrobiti iskazivanja nježnosti

njeznost

Zagrljaji, poljupci, maženje i ostali načini iskazivanja nježnosti su vrlo bitan dio svake veze. Svi patimo za dodirom i osjećajem bliskosti, a maženje ima velike prednosti i fizičke i emocionalne, koje pomažu preobraziti nas i naše odnose.

U nastavku pročitajte četiri činjenice koje možda niste znali o maženju.

Maženje će vas smiriti

Vjerojatno ste čuli za hormon oksitocin, koji pomaže smanjiti anksioznost i aktivira reakciju opuštanja – ali možda niste znali da se ovaj čarobni hormon oslobađa tijekom maženja.

Maženje je prekrasan način da parovi unesu mir u svoj odnos. Takva bliskost pomaže smanjiti stres, krvni tlak, pa čak i osjećaj boli.

Maženje pojačava osjećaj privrženosti

Dok se mazite, podiže se razina oksitocina te se automatski osjećate bliže i privrženije svom partneru/ici. Taj osjećaj pojačava povjerenje između partnera i poboljšava vezu. Također se gradi osjećaj sigurnosti s partnerom, što povećava vašu želju da budete emocionalno intimni s njim/njom.

Iskazivanje nježnosti

Maženje potiče otvorenost i iskrenost

Maženje ne mora biti aktivnost u kojoj prevladava tišina. U stvari, ona predstavlja priliku za razgovor i dijeljenje stvari na dubljoj emotivnoj razini. Maženje pridonosi čvršćem odnosu između partnera, postajete otvoreni i ne bojite se svoje ranjivosti jer znate da ste u sigurnim rukama.

Maženje poboljšava imunološki sustav

Ispada da je maženje gotovo jednako dobro za vas kao uzimanje dnevne doze vitamina ili redovito vježbanje. Maženje vas opušta i snižava razinu hormona stresa kortizola, koji narušava funkcioniranje imunološkog sustava. Dakle, da biste smanjili učinke stresa i popravili stanje svog imunološkog sustava samo trebate nekoliko trenutaka nježnosti sa svojim partnerom.

Više članaka možete pročitati ovdje.

Članak uređen:

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Emocionalne i fizičke dobrobiti iskazivanja nježnosti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.