Jod za biljke: Gdje kupiti i kako ga koristiti?

Jod za biljke

Jod je kemijski element koji je poznat po svojoj važnosti u ljudskom zdravlju, no manje je poznato da može igrati i korisnu ulogu kod biljaka.

Iako ga ne nalazimo u velikim količinama u tlu, posebno u područjima udaljenim od mora, jod za biljke postaje sve zanimljiviji vrtlarima i znanstvenicima zbog mogućih pozitivnih učinaka na rast i otpornost biljaka.

Jod za biljke – gdje kupiti i kako ga koristiti?

Jod za biljke može se nabaviti u poljoprivrednim ljekarnama, specijaliziranim trgovinama s biljnim pripravcima ili online trgovinama koje nude dodatke za biofortifikaciju. U pravilu se koristi u obliku kalijevog jodata (KIO₃), a ponekad i u kombinaciji s drugim tvarima, poput mlijeka ili sode bikarbone.

Mlijeko i jod za biljke

Jedna popularna metoda primjene je kombinacija mlijeka i joda za biljke – otopina se priprema tako da se nekoliko kapi joda doda u vodu s mlijekom i koristi za prskanje lišća, osobito kod povrća poput salate, špinata i endivije.

Ova mješavina ne samo da pomaže u jačanju biljke, već djeluje i preventivno protiv određenih gljivičnih bolesti.

Kako jod utječe na biljke?

Jod se u biljkama apsorbira iz tla putem korijena, ali i kroz lišće kada je otopljen u vodi ili zraku. Biljke ga prenose od korijena prema listovima i stabljici, a najčešće se nakuplja u vakuolama stanica. Istraživanja pokazuju da jod:

  • potiče rast biljne mase
  • ubrzava cvjetanje
  • pozitivno utječe na izražavanje obrambenih gena
  • može povećati sadržaj antioksidansa u biljkama.
Mlijeko i jod za biljke
FOTO: Shutterstock

Međutim, važno je znati da prevelike količine joda mogu biti toksične za biljke, uzrokujući oštećenja lišća i zaustavljanje rasta. Stoga se preporučuje pažljivo doziranje.

Jod i soda bikarbona za biljke – prirodna zaštita

Zanimljiva kombinacija koja se sve češće koristi u ekološkom vrtlarstvu jest jod i soda bikarbona za biljke. Ova mješavina koristi se za prskanje biljaka radi zaštite od gljivičnih infekcija i kao prirodni fungicid. Jod djeluje antimikrobno, dok soda bikarbona mijenja pH površine lista i tako otežava razvoj patogena.

Jod za biljke – iskustva iz prakse

Mnogi vrtlari navode vidljiva poboljšanja u rastu i izgledu povrća nakon uvođenja joda u režim njege. Najbolje rezultate daje kod lisnatog povrća i žitarica, gdje dolazi do povećanja količine joda u jestivim dijelovima biljke, čime se doprinosi zdravijoj prehrani ljudi – proces poznat kao biofortifikacija.

Primjerice, salata tretirana s nekoliko kapi joda po litri vode imala je tamniju, zdraviju boju i bolji okus. Kod rajčice je zabilježeno ranije cvjetanje, a kod žitarica povećan prinos.

Je li jod esencijalan za biljke?

Iako znanstvena zajednica još uvijek raspravlja o tome je li jod esencijalan element za biljke, većina istraživača se slaže da je barem koristan (beneficijalan). U malim količinama ponaša se slično drugim mikronutrijentima, poput cinka ili bora.

No, zasad se službeno ne smatra nužnim za završetak životnog ciklusa biljke, iako se sve više koristi s ciljem poboljšanja rasta i otpornosti. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Zhang, Y. i sur. (2023). A review of iodine in plants with biofortification: Uptake, accumulation, transportation, function, and toxicity. Science of The Total Environment, 878: 163203.
  2. Nascimento, V. L. i sur. (2022). On the Role of Iodine in Plants: A Commentary on Benefits of This Element. Front. Plant. Sci., 13: 836835. 
  3. Kiferle, C. i sur. (2021). Evidences for a Nutritional Role of Iodine in PlantsFrontiers, 12: 616868.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu