Kakav fotoaparat kupiti?

fotoaparat

Kupujete fotoaparat te trebate savjete kakav fotoaparat kupiti jer se na tržištu nalaze mnogobrojni različiti modeli i vrste fotoaparata. Kako bismo vam olakšali kupovinu fotoaparata donosimo vam nekoliko savjeta te primjera kakav fotoaparat kupiti.

1. Odredite budget

Prije nego što krenete u kupovinu fotoaparata vrlo je važno odrediti budžet, odnosno koliko novca ste spremni izdvojiti za kupnju fotoaparata. To je prvi korak koji će vam olakšati izbor fotoaparata jer se cijene fotoaparata na tržištu kreću od nekoliko stotina kuna pa do nekoliko tisuća, čak i desetak tisuća kuna ovisno o modelu fotoaparata, odnosno želite li profesionalni fotoaparat ili za povremeno korištenje.

2. Odaberite model fotoaparata

Kada ste odredili koliko novca želite izdvojiti za svoj novi fotoaparat vrijeme je da krenete u odabir modela. Kod odabira modela fotoaparata vrlo je važno odrediti u koju svrhu namjeravate koristiti fotoaparat, odnosno trebate li fotoaparat za upotrebu kod nekih važnih vama događaja, fotografiranja obitelji i slično ili se namjeravate poluprofesionalno baviti fotografiranjem. Kada ste i to odredili tada možete krenuti u potragu za svojim novim fotoaparatom.  

Međutim, da biste odabrali svoj novi fotoaparat ne morate odlaziti do trgovačkih centara i trgovina, već u miru i udobnosti svoga doma možete razgledati različite modele fotoaparata i dodatne opreme za fotoaparate na web shopu.

3. Razmislite koje funkcionalnosti i dodatna oprema su vam važni

Nakon što ste odredili budžet koji planirate izdvojiti za fotoaparat te u koju svrhu ga namjeravate koristiti, kod odabira fotoaparata dobro provjerite kakav optički zoom imaju pojedini fotoaparati, kakva je kvaliteta leće i koliko megapixela ima fotoaparat. Osim toga, provjerite i veličinu memorijske kartice fotoaparata.

Prilikom kupnje fotoaparata, osobito profesonalnih trebate voditi brigu o tome da uz fotoaparat odaberete i prikladan objektiv, rasvjetu, sjenulo te ostalu ‘dodatnu’ opremu.

Pojedinim modelima fotoaparata osim što možete izrađivati fotografije, možete raditi i video zapise. Dakle, pojedini fotoaparati imaju mogućnost snimanja i izrade videa. Ukoliko trebate fotoaparat koji ima mogućnost snimanja kod odabira fotoaparata vodite brigu o tome ima li odabrani fotoaparat mogućnost snimanja i izrade video materijala.

 

Trebate li fotoaparat za snimanje pod vodom, na tržištu postoje fotoaparati koji su vodootporni te omogućuju snimanje pod vodom. Također, na tržistu postoje fotoaparati koji su otporni na prašinu, udarce, zamrzavanje do, primjerice, minus 10 stupnjeva… S druge strane trebate li fotoaparat za snimanje panorame, možete izabrati i kupiti fotoaparat koji je ciljano namijenjen snimanju panorame.fotoaparat

Iako su najvažnije funkcionalnosti koje fotoaparat ima, ponekad je bitan i vanjski izgled. Pa prema tome kod odabira fotoaparata možete izabrati i fotoaparat sive, crne, plavi, žuti, pink, srebrne i različite druge boje. Također, možete izabrati fotoaparat koji ima retro izgled i slično. Međutim, koja boja i kako izgleda pojedini fotoaparat je manje bitno od onoga koje karakteristike i što pojedini fotoaparat posjeduje.

Odgovor na pitanje kakav fotoaparat kupiti ovisi o tome u koju svrhu planirate koristiti fotoaparat – u profesionalne ili amaterske svrhe? Ako planirate koristiti u amaterske svrhe tada vam ne treba prejaki fotoaparat te ga možete kupiti već za nekoliko stotina kuna. Međutim, ako trebate profesionalni fotoaparat tada ćete trebati izdvojiti do nekoliko desetaka tisuća kuna.

S obzirom da na tržištu postoje različiti modeli fotoaparata vrlo je važno dobro najprije razmisliti što vam ustavri sve treba kod fotoaparata tako da lakše odaberete primjereni fotoaparat.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu