Je li teflonska tava sigurna i kako na njoj kuhati?

teflonska tava

Teflon je tanak sloj elastičnog materijala na koji se hrana ne lijepi. On je svojedobno predstavljen kako čudotvoran materijal koji za misiju ima rasteretiti domaćice širom svijeta dosadnog struganja zalijepljene hrane na tavi. Prije teflona odljepljivanje tave bilo je svakodnevica, nakon teflona jaja na oko i sva ostala jela klizila su iz tave ne ostavljajući ništa za sobom. Teflonske tave bile su 50-ih godina zaista percipirane kao ”svjetsko čudo”.

Oslobađa li teflon kancerogene tvari?

Uzbuđenje oko teflona nije dugo trajalo. Istraživanja su pokazala da on sadrži tvari koje za ljude mogu biti kancerogene. Pravi strah je zavladao kada je objavljeno jedno istraživanje koje je ustvrdilo da baš svaki Amerikanac ima u krvi barem malo kancerogene tvari u obliku perfluorooktanske kiseline (PFOA, tvar se nalazi u teflonu).

Nikada nije dokazano da su svi Amerikanci tu tvar dobili preko tava jer se ista tvar dodavala recimo i kokicama koje se peku u mikrovalnoj pećnici. Do dana današnjeg nije sasvim dokazano je li teflon štetan za naše zdravlje ili ne.

Valja napomenuti da postoje ne – ljepljive tave koje nisu od teflona međutim i one sadrže PFOA čestice tako da s prelaskom na takve tave niste riješili pitanje štetnih tvari.

Trebam li baciti teflonske tave?

Odgovor na ovo pitanje nije sasvim jasan. Štetnost teflonskih tava (ako ona uopće postoji, nemojte zaboraviti da su to sve pretpostavke) može biti znatno umanjena pravilnim kuhanjem što objašnjavamo u nastavku. Ako ćete sačuvati tave bilo bi dobro da se toga držite. Ako se ipak odlučite zamijeniti teflonsku tavu nekom drugom i tu vam nudimo savjet kakvu tavu da izaberete.

Što učiniti?

Postoje dvije stvari koje možemo napraviti kako bismo si umanjili mogućnost ulaska kancerogenih tvari u naše tijelo.

Prva mogućnost – perfluorooktanska kiselina se oslobađa iz teflona samo pri jako visokim temperaturama, iznad 350 C. Da biste izbjegli ekstremno visoku temperaturu pri kuhanju nemojte nikada dugo držati praznu tavu na vatri.

Ubacite hranu što prije u tavu, nemojte dugo čekati da se tava zagrije. I nemojte stavljati vatru na najjače pogotovo ako imate jaki štednjak.

Druga mogućnost – ako se odlučite zamijeniti tavu, zamijenite ju tavom od nehrđajućeg čelika ili keramičkom tavom (keramičke tave mogu biti bijele boje za razliku od crnog teflona). Nehrđajući čelik je također vrlo efikasan i za njega se ne lijepi hrana (mada je teflon ipak još efikasniji po tom pitanju), a s tavom od nehrđajućeg čelika ste zaštićeni od PFOA kancerogenih tvari.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: teflon tava, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu