Ovisnost o Facebooku nije šala, što učiniti?

facebook

Puno se priča o Facebooku kao velikoj virtualnoj zajednici s ogromnim brojem članova. Priča se o tome kako nas je Facebook povezao, ali malo se govori o njegovoj štetnosti i ovisnosti koju izaziva. Ta ovisnost od nedavno ima službeni naziv: Ovisnost o Facebooku.

Kada surfanje Facebookom prerasta u ovisnost?

Facebook je namijenjen spajanju prijatelja, traženju starih poznanstava, simpatija iz školskih dana i praćenju događaja i novosti kod nama bliskih osoba.

Ako odlazite na Facebook s unaprijed određenim ciljem (npr. idem vidjeti kako je osobi X Y bilo na putovanju u Americi i je li osoba Y Z položila onaj ispit koji je dugo spremala ) tada niste ovisni o Facebooku.

Međutim, ako utipkavate u računalo www.facebook.com bez određenog cilja, samo zato što u tom trenutku imate viška vremena i ne znate što bi drugo radili i ako to činite nekoliko puta dnevno – tada je u pitanju ovisnost o Facebooku. Vi tada nesvjesno i iz navike utipkavate adresu ove društvene mreže i zatim pasivno promatrate komentare i ”wall postove”.

Štetnost Facebooka

Percepcija Facebooka je kao društvene mreže koju svi koriste. Svi su ”‘gore”, to je oblik druženja i sl. Takva percepcija je utoliko kriva jer je svaka komunikacija na Facebooku virtualna, a ne stvarna. Osoba kojoj Facebook postaje glavni oblik komunikacije i koja zanemaruje pravu (ne-virtualnu) komunikaciju zapravo se udaljava od stvarnosti.

Štetnost Facebooka pogotovo se vidi kod mladih korisnika koji su zanemarili druženje s vršnjacima uživo. Druženje uživo važno je za njihov razvoj, a nedostatak druženja uživo može uzrokovati da kasnije u životu postanu vrlo nespretni u komunikaciji s ljudima oko sebe.

Druga opasnost koju krije Facebook je veliki gubitak vremena koje odlazi na njega (ako ste stekli naviku svako malo ići na njega). Neki korisnici Facebooka provode na njemu i po tri sata dnevno. U takvom slučaju možemo reći da se radi o velikoj štetnosti Facebooka koja zahtjeva odlučne korake.

ovisnost o facebooku

Kako se ”skinuti” s Facebooka?

Ako ste primijetili da vam previše vremena odlazi na surfanje po Facebooku i da to ne možete kontrolirati onda postoje dva moguća rješenja ”skidanja”.

Prvi način: kontrolirani odlazak na Facebook

Facebook nije sam po sebi beskoristan, beskorisno je ako mi na njega idemo svakih par minuta. Ako ga posjećujete jednom dnevno to je u redu. Odredite si vrijeme u danu kada smijete provjeriti što ima na Facebooku i odredite si koliko vremena ćete provesti tamo.

Nakon toga taj dan više nemojte ići na Facebook. Ako je ovisnost jaka osjetit ćete svako malo poriv, čak ćete nesvjesno krenuti i upisivati www. face…. u računalo, ali trebate se oduprijeti. Nakon nekog vremena, ako budete disciplinarni, navika da stalno provjeravate Facebook će nestati.

Drugi način: Gašenje Facebook profila

Ako prvi način ne uspije jer je potreba da se ide na Facebook prejaka onda jedino što preostaje je ugasiti Facebook profil. Ne brinite, mnogi su ga ugasili i preživjeli, preživjet ćete i vi.

Kako ugasiti Facebook profil?

  1. ulogirajte se u Facebook,
  2. otiđite na korisnički račun (u gornjem desnom kutu)/ postavke korisničkog računa/
  3. deaktivirajte korisnički račun.

Jednom kada ste ga deaktivirali vaš profil više se neće pojavljivati na Facebooku. Ako u nekom trenutku odlučite da želite vratiti profil, Facebook je sačuvao sve vaše podatke pa možete ponovno aktivirati račun.

Zabrana Facebooka u tvrtkama

Mnoge tvrtke i institucije odlučile su blokirati svojim zaposlenicima pristup Facebooku. Glavni razlog je produktivnost zaposlenika jer, kako smo već naveli, na Facebooku se gubi puno vremena.

Tko je Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka?

Ako ste pogledali film Facebook stekli ste dojam kakav je Mark Zuckerberg i kako je on zamislio Facebook. Jedna od važnijih svrha njegove društvene mreže trebala je biti upoznavanje novih ljudi. Konkretno, njemu je bilo bitno gledati slike i stupiti u kontakt s lijepim djevojkama u Bostonu i ostatku svijeta.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.29 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ovisnost o facebooku, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu