Kako izbjeći pojavu lošeg zadaha?

svjež dah

Mnogi ljudi s lošim zadahom nisu ga ni svjesni. Oni vjerojatno osjećaju neugodan okus u ustima, ali ga ne povezuju s mirisom.

Ne dozvolite da vas zadah obilježi u tuđim očima, stoga pročitajte nekoliko savjeta kako izbjeći loš zadah:

Hrana nije problem

Naravno, češnjak i duhan ne mirišu najbolje, ali oni ne uzrokuju loš zadah na način koji mislimo. Miris dolazi iz hrane kao nusprodukt. Ono što zapravo uzrokuje loš zadah su zaostale bakterije koje sadrže sumpor. Upravo sumpor uzrokuje neugodan zadah.

Postoji gotovo 1.000 bakterija u našim ustima, ali poznajemo tek oko polovice njih.

Usredotočite se na jezik

Bakterije se najčešće nalaze na jeziku. Jezik ima puno utora, odnosno on je neravna površina i velik broj bakterija je „zarobljeno“ tamo. Četkanje jezika je vrlo, vrlo važno.

Usvojite dvosmjerni pristup

Pranje zubi običnom četkicom? Dobro. Korištenje električne četkice? Definitivno bolje. Uparivanje električne četkice s antibakterijskom pastom?

Najsvježija usta koja ste ikad imali! Danas na tržištu postoji mnogo odličnih, ali i povoljnih električnih četkica, stoga ako ste u potrazi za rješavanjem problema lošeg zadaha- nabavite jednu!

Loš zadah

Ogledalo je vaš najbolji prijatelj

Ako niste sigurni kako vaš dah miriše, pronađite najbliže ogledalo i isplazite svoj jezik. Dobro pogledajte površinu jezika i ako postoji „bijeli namaz“ na jeziku, velika je šansa da imate imate loš zadah.

Hidratacija je ključ

Hidratacija je važna za mnogo stvari (probavu, ten, žeđ…), ali ispijanje vode je i najjednostavniji način da održavate usnu šupljinu čistom.  Kad spavamo naša usta postaju suha, i to je razlog zašto se budimo s jutarnjim zadahom.

Ukratko, bilo bi pametno držati bokal vode na noćnom ormariću.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako izbjeći pojavu lošeg zadaha?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.