Ginigivitis u trudnoći – kako ga izliječiti?

zubi u trudnoći

U trudnoći često može doći do upale desni. Ako se na vrijeme ne dijagnosticira i ne liječi, ova bolest zuba može izazvati ozbiljne probleme i za trudnicu i za bebu. Nažalost često dolazi i do ozbiljnih komplikacija u trudnoći.

Problemi sa zubima u trudnoći su veoma česti. U periodu trudnoće je zato od velikog značaja da se posebna briga provodi o zdravlju zuba i oralnoj higijeni. Ukoliko se na vrijeme otkrije, upala desni ne mora imati nikakve ozbiljne posljedice na majku i dijete.

Gingivitis nastaje kao posljedica stvaranja naslaga na zubima i tada mjesto gdje se nalaze te naslage postaje podložnije za razvijanje bakterija.

Kada se bakterije umnože može doći do oticanja, izuzetne osjetljivosti i krvarenja desni.

Najprije ćete ga uočiti na osnovu neugodnog ukusa u ustima. Pored toga možete osjećati i veoma neugodnu bol, a posebice dok perete zube.

Ukoliko se ova bolest zuba ne tretira i ne izliječi na vrijeme može dovesti do paradentoze uslijed koje se zubi počinju klimati, a u ekstremnijim slučajevima i ispadaju.
Dakle, pogotovo u trudnoći, gingivitis se mora shvatiti i više nego ozbiljno.

Do gingivitisa dolazi jer se u trudnoći u organizmu dešavaju brojne promjene, prije svega promjene nivoa hormona i pojačano strujanje krvi.

Zbog ovih promjena trudnice mogu postati osjetljivije na bakterije. Ubrzana cirkulacija može dovesti do preosjetljivosti desni i njihovog oticanja. Također, jutarnje mučnine mogu utjecati na zdravlje desni.

Kada dođe do povraćanja dolazi i do pojačanog lučenja kiselina iz želuca koje mogu oštetiti zubnu caklinu i prouzrokovati osjetljivost zuba i zubne cakline.

Zbog mučnine su mnoge trudnice preosjetljive na pastu za zube i desi se da je prestanu koristiti što bitno utječe na kvalitetu oralne higijene.

Svim trudnicama u ovakvim slučajevima preporučujemo da posjete neku od obližnjih stomatoloških ordinacija i prepuste zdravlje svojih zuba stručnjacima.

Upala desni

Problemi s desnima se najčešće javljaju u drugom tromjesečju, mada ponekad i ranije. Najčešći simptomi su bol i oticanje desni, kao i njihovo krvarenje, preosjetljivost pri pranju zuba i jelu.

Često se osjeća i neugodan zadah koji ne može nestati kao i uporno sušenje usta. Ono što je veoma opasno po bebu jeste ako dođe do pojave paradentoze, uslijed neadekvatnog liječenja gingivitisa, što u nekim slučajevima može prouzrokovati i prijevremeni porođaj ili da se beba rodi s malom težinom što može izazvati niz daljnjih komplikacija.

Kako izliječiti gingivitis u trudnoći?

Trudnica ne može uzimati lijekove za gingivitis, ali stomatolog može očistiti sporna područja na kojima se talože bakterije, kao i dati niz savjeta koji će trudnicama pomoći da lakše prebrode ovu bolest. U ekstremnim situacijama može doći i do sitnih tumora na desnima (čvorića) koji mogu izazvati ozbiljne infekcije usta ukoliko puknu.

Gingivitis

Ono što je ključno kada je u pitanju zdravlje trudnica jest redovna oralna higijena kao i redovne posjete stomatologu koji će na pravi način savjetovati i liječiti sve moguće probleme sa zubima u ovom periodu koji je veoma bitan i za život majke i za život djeteta.

Savjetuje se da trudnice koriste mekše četkice za zube kako ne bi došlo do iritacije već preosjetljive kože oko zuba.

Preporučuje se i korištenje vodice za ispiranje kako bi se unutrašnjost usta dodatno dezinficirala.

Često se događa da problemi sa zubima koje ste imali tijekom trudnoće nestanu nakon rođenja djeteta, međutim i dalje je veoma bitno da pratite zdravlje vaših zuba uz stručnu pomoć.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu