Aktivni ugljen za zube – primjena, postupak i gdje kupiti?

aktivni ugljen za zube

Aktivni ugljen za zube je novo otkriće prirodnog izbjeljivanja zubi koje je privuklo brojne obožavatelje. Osim što prirodno upija toksine, aktivni ugljen za zube je nova privlačna alternativa brojnim kozmetičkim proizvodima upitnih sastojaka.

Iako na prvi pogled nije nimalo privlačan zbog svoje crne boje, aktivni ugljen je potpuno bezopasan što znači da ga možete isprobati te se jednim osmijehom uvjeriti je li u pitanju mit ili istina.

Izbjeljivanje-zubi

Aktivni ugljen za zube – primjena

Aktivni ugljen je vrlo sličan uobičajenom drvenom ugljenu, no posebno se koristi u medicinske svrhe. Nastao je zagrijavanjem ugljena pomoću plina koji stvara velike pore u mineralima koje zamjenjuju kemikalije.

Iako se tradicionalno koristi za liječenje problema s crijevima i smanjenje kolesterola u krvi, aktivni ugljen za lice i zube je postao sve popularnija higijenska potrepština. Njegovo djelovanje na lice rezultira uklanjanjem akni i mrtvih stanica kože, odnosno dubinskim čišćenjem prljavštine lica.

Minerali iz aktivnog ugljena vežu na sebe površinske mrlje i čestice hrane čime se ujedno postiže i izbjeljivanje zubi. Važno je napomenuti da aktivni ugljen ne mijenja boju zuba već uklanja samo one mrlje koje su mogle uzrokovati nestanak prvotne prirodne bjeline koja nije kod svakoga ista.

Zbog toga bi svi oni koji trebaju drastično izbjeljivanje zubi ipak trebali to učiniti profesionalno kod stomatologa jer toliku razinu promjene neće uspjeti dobiti s aktivnim ugljenom. Također, gubitak bjeline zubi se može lako izgubiti lošim životnim navikama (npr. pušenjem, prevelikom količinom kofeina). 

Ako slučajno progutate aktivni ugljen, ništa se neće dogoditi zato što je potpuno bezopasan. Međutim, ako previše grebete zube s aktivnim ugljenom, abrazivnost minerala može oštetiti caklinu zuba. Budite oprezni da prilikom korištenja aktivnog ugljena lagano četkate zube tako da ih ne oštetite.

Aktivni-ugljen-za-lice

Aktivni ugljen za zube – postupak

Prvi korak u izbjeljivanju zuba s aktivnim ugljenom je kupnja minerala iz lokalne trgovine zdrave prehrane ili ljekarne. Općenito, aktivni ugljen se kupuje u obliku tableta koje je potrebno smrviti (1-2 tablete). Nakon što dobijete aktivni ugljen u prahu, pomiješajte ga s vodom tako da se formira pasta za zube.

Ugljen ne biste smjeli koristiti kao klasičnu pastu za zube jakim četkanjem zato što se može oštetiti caklina zuba. Ono što morate je lagano nanijeti aktivni ugljen na zube pomoću četkice te ostaviti oko 3 minute kako biste bili sigurni da je prošlo dovoljno vremena da se skinu površinske mrlje.

Zatim temeljito isperite usta nekoliko puta, a onda običnom pastom očistite zube. Aktivni ugljen koristite jednom dnevno u narednih 5 – 6 dana. Postupak bi trebalo ponavljati svaka 2 do 3 mjeseca u trajanju od 5 dana.

Savjetujemo vam da se konzultirate sa stomatologom prije ovog postupka zato što možda nećete vidjeti rezultate koje očekujete. Moguće da su vam zubi previše osjetljivi ili se zbog raznih drugih razloga (npr. nošenje aparatića ili navlaka za zube) ne može postići učinak izbjeljivanja ovim putem.

Aktivni-ugljen

Aktivni ugljen za zube – ljekarna

Aktivni ugljen za zube se može kupiti u svim ljekarnama i većini lokalnih trgovina zdravom prehranom (npr. dm, Müller) u obliku kapsula ili tableta. Dolazi bez mirisa i okusa, a cijena ovisi o proizvođaču pa tako za kapsule aktivnog ugljena u ljekarnama možete platiti oko 40 kuna ili čak 130 kuna.

Ponuda je raznolika, a širi se svakog dana s obzirom na to da je sve više onih koji saznaju za prednosti aktivnog ugljena. Kada je u pitanju aktivni ugljen u prahu, cijena je ipak nešto viša (oko 100 kuna), no čini se da ni to nije previše s obzirom na to da su za aktivni ugljen iskustva i više nego pozitivna.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Aktivni uglaj izbjeljivanje zubi, Aktivni ugljen muller, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu