Psihijatrica Maja Vukoja održala grupnu terapiju za onkološke pacijentice, na redu je nova “zdrava kava”

Radionica 'Putovanje u prošlost kroz sliku i riječ'_2

Udruga Nismo same u sklopu EU projekta “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” provodi aktivnosti koje se temelje na organizaciji “zdravih kava” u 15 gradova diljem Hrvatske i devet radionica u prostoru Udruge. Radionice su namijenjene ženama svih generacija, zamišljene su kao jedan oblik radne terapije, a glavni cilj je promocija zdravlja i zdravih aktivnosti.

Tema sedme radionice, na kojoj je sudjelovalo 13 žena, bila je “Putovanje u prošlost slikom i riječju”, na kojoj su zainteresirane žene imale priliku osvijestiti određene rane etape života kroz tehnike crtanja te kroz razgovor s konačnim naglaskom na pozitivno razmišljanje.

Radionica 'Putovanje u prošlost kroz sliku i riječ'_4
FOTO: Udruga Nismo same

Naime, cijeli proces koji proživljavaju onkološke pacijentice može biti vrlo stresno i emocionalno iscrpljujuće iskustvo te može uvelike utjecati na njihovo mentalno zdravlje.

Budući da simptomi ovog stanja mogu znatno narušiti kvalitetu života, glavni cilj radionice je osnažiti novooboljele onkološke pacijentice da lakše podnesu cijeli proces bolesti i liječenja.

Spoj slikovne terapije i grupne psihoterapije

Radionicu je vodila Maja Vukoja, dr. med., spec. psihijatar, koja je ovo ugodno druženje započela s edukacijom o ranom rastu i razvoju s naglaskom na važnost uloge roditelja u odgoju djeteta. Nastavljena je slikovnom radionicom koja prikazuje djetinjstvo svake prisutne žene te kao grupna psihoterapija za vrijeme koje je svaka sudionica opisivala svoj prikaz, osjećaje i razmišljanja.

Vukoja je tom prilikom izjavila:

Radionica je uspješno provedena, sudionice su podijelile ključne etape svojeg odrastanja te je postignuta bliskost i kohezija grupe nalik na grupni setting u bolničkim uvjetima. Sudionice su bile vrlo otvorene i pružale su si međusobnu podršku te su radionicu završile osviještene, ojačane i bogate za jedno novo iskustvo.
Radionica 'Putovanje u prošlost kroz sliku i riječ'_1
FOTO: Udruga Nismo same

Ovim hvalevrijednim projektom Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurala psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge. Sljedeća planirana aktivnost Udruge je organizacija “zdrave kave” u Osijeku koja će se održati 8. svibnja, a više informacija o projektu možete saznati ovdje.

Projekt “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, u ukupnom iznosu od 498.519,00 kuna.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge Nismo Same.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Udruga Nismo same

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu