Zabranjuju se uređaji koji se smatraju novom prijetnjom zdravlju, a moći će se kupiti samo u ljekarnama

Ministar zdravstva Mark Butler najavio je da će Australija zabraniti rekreativni vaping

Ministar zdravstva Mark Butler najavio je da će Australija zabraniti rekreativni vaping. Prema novim pravilima elektronski uređaj za pušenje prodavat će se samo u ljekarnama i zabranit će se uvoz onih uređaja koje nisu naručile ljekarne. 

Zabranit će se i sve jednokratne e-cigarete te uvesti restrikcije na pakiranje, okuse i dostupne boje, rekao je ministar u obraćanju u Nacionalnom klubu novinara Australije te dodao:

Nema više okusa žvakaće gume, nema više ružičastih jednoroga ili e-cigareta prerušenih u markere za djecu da ih sakriju u svoje pernice. Umjesto toga, imat ćemo obično pakiranje s jednostavnim okusima.

Rekao je da je pušenje e-cigareta najveća rupa u zakonu u australskoj povijesti i da Australija neće dopustiti da se ponište dobici koje je postigla smanjenjem upotrebe duhana s novom prijetnjom zdravlju.

E-cigarete prodaju se većinom tinejdžerima i mladim ljudima
FOTO: Shutterstock

E-cigarete prodaju se većinom tinejdžerima i mladim ljudima

Butler je rekao da je vaping u Australiji postao rekreacijski proizvod, koji se uglavnom prodaje tinejdžerima i mladim ljudima za koje postoji tri puta veća vjerojatnost da će početi pušiti:

E-cigarete prodavale su se vladama i zajednicama diljem svijeta kao terapeutski proizvod koji pomaže dugogodišnjim pušačima da prestanu pušiti. Nećemo stajati po strani i dopustiti da pušenje e-cigareta stvori još jednu generaciju ovisnika o nikotinu.

Najavio je paket potpore zdravstvenom sustavu, uključujući novi nacionalni program probira raka pluća.

Australija će povećavati porez na duhan za 5 % godišnje u iduće tri godine kako bi pomogla u plaćanju programa.

Butler je zaključio:

Znamo da je skuplja cigareta neprivlačnija cigareta.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu