Važna je promjena života: Pet kilograma više u srednjoj dobi povećava izglede za operaciju koljena za 30 %

Pet kilograma više u srednjoj dobi povećava izglede za operaciju koljena za 30 %

U osoba koje u srednjim godinama na težini dobiju prosječno 5 – 6 kg liječnici su uočili znatno veću vjerojatnost za potrebom zamjene zgloba koljena u starijoj životnoj dobi, pokazalo je novo istraživanje.

Vjerojatnost potpune zamjene zgloba u žena koje su se udebljale pet kilograma iznosi 34 %, a u muškaraca 25 %. 

Rezultati nove studije, koji su predstavljeni na Međunarodnom kongresu o pretilosti u australskom Melbourneu, otkrivaju da čak i relativno malo povećanje tjelesne težine u pojedinaca povećava izglede za razvoj osteoartritisa koljena, najčešćeg uzroka bola u koljenu i potrebe za operativnim zahvatom. 

Osteoartritis je drugi najčešći uzrok kronične onesposobljenosti
FOTO: Shutterstock

Osteoartritis je drugi najčešći uzrok kronične onesposobljenosti

Osteoartritis, poznat i kao osteoartroza ili samo artroza, kronična je progresivna degenerativna bolest zglobova čiji je osnovni uzrok propadanje zglobne hrskavice.

Nakon kardiovaskularnih bolesti osteoartritis je drugi najčešći uzrok kronične onesposobljenosti, i to prvenstveno zglobova kuka i koljena, zbog čega je neizmjerno važna prevencija.

Ne postoji lijek za osteoartrozu, ali postoje brojni načini kojima se simptomi mogu ublažiti. Uz lijekove za ublažavanje bolova vrlo je važna promjena načina života, ističu stručnjaci, dodajući da u nekim slučajevima preostaje jedino operativni zahvat zamjene zgloba koljena.

Profesorica Anita Wluka s australskog Sveučilišta Monash, koja je vodila istraživanje, ističe:

Gubitak težine može pridonijeti ublažavanju simptoma osteoartritisa koljena, jer se tako smanjuje opterećenje zglobova, kao i izgledi za nastanak štetnih upala. No, treba naglasiti da je teško smanjiti ukupnu tjelesnu težinu za najmanje 10 % kako bi se minimalno utjecalo na smanjenje bola u koljenu, a još je teže tu težinu i održati, osobito kad je prisutan osteoartritis koji smanjuje pokretljivost. Raspolažemo dokazima po kojima je održavanje optimalne tjelesne težine za pacijenta lakši i dostižniji cilj od njezina gubitka, pa smo proveli istraživanje o tomu na koji je način debljanje povezano sa simptomima i razvojem osteoartritisa.
Optimalna težina smanjuje rizik, ali pomaže i onima koji već imaju osteoartrozu
FOTO: Shutterstock

Optimalna težina smanjuje rizik, ali pomaže i onima koji već imaju osteoartrozu

Dr. Wluka i članovi njezinog tima proučili su dosadašnje studije o korelaciji debljanja i osteoartritisa koljena. Analizirali su 20 prethodnih studija u kojima su sudjelovale stotine tisuća pacijenata.

Rendgenske snimke upućuju na to da sveukupno povećanje tjelesne mase znatno utječe na promjene na zglobu, na pojavu bola, ukočenosti i u konačnici promjene kvalitete života nagore.

Zbog debljanja i viška kilograma dolazi do oštećenja hrskavice, kostiju i ostalih dijelova zglobova. Proučivši konkretno dvije studije kojima je obuhvaćeno više od 250.000 sudionika, autori su zaključili da povećanje tjelesne težine znatno povećava izglede za operativni zahvat potpune zamjene zgloba koljena.

Wluka je zaključila:

Prevencija razvoja osteoartritisa i usporavanje njegove progresije ne bi samo smanjili potrebu za operacijom, već bi smanjili i pritisak na zdravstvene službe koje se, zbog starenja populacije, koja je istodobno u zapadnom svijetu sve deblja, suočavaju sa sve većom potražnjom za operativnim zahvatima. Održavanje optimalne tjelesne težine u srednjim godinama smanjilo bi rizik od razvoja osteoartroze koljena, a kod onih koji od nje već boluju smanjilo bi bol, gubitak funkcije koljena, kao i potrebu za skupom operacijom. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu