Uspješni političari žive kraće

poštovanje

Aktualnu napetost situacije s imenovanjem mandatara Vlade u Republici Hrvatskoj možda bi moglo ublažiti novo istraživanje objavljeno ovog tjedna u British Journal of Medicine.

Tim istraživača s Harvard Medical School provjerio je tezu da političari koji su izabrani voditi vladu jedne države ubrzano stare i da su izloženi riziku od prerane smrti.

U prosjeku, izabrani vođe žive 2,7 godina kraće od poraženih rivala, a rizik od prerane smrti im je povećan 23% u usporedbi s drugoplasiranim kandidatom.

Do ovih rezultata se došlo usporedbom povijesnih podataka o 380 vrhunskih političara iz 17 zemalja diljem svijeta, uključujući SAD, Kanadu, Australiju, Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku.

Autori studije smatraju da stres vladanja državom bitno ubrzava mortalitet izabranih političara. Šefovi država zaista umiru ranije.

Iako na prvi pogled, broj godina ranije smrti (nešto manje od 3) ne djeluje osobito značajno, valja uzeti u obzir da uspješni političari pripadaju najvišoj društvenoj klasi, mogu si priuštiti bolji standard i zdravstvenu skrb u odnosu na osobe koje žive u slabijim socioekonomskim uvjetima.

Članak uređen:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Uspješni političari žive kraće

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.