UNICEF-ov Muzej realnosti predstavlja svjetla koja mijenjaju živote

unicef_muzej_realnosti_2_cl

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, UNICEF će ove godine po prvi put svojim projektom Muzeja realnosti biti dio Festivala svjetla, od 16. do 20. ožujka 2022. u Zagrebu.

S porukom “U svjetlu mogućnosti“, ovogodišnje izdanje UNICEF-ovog Muzeja realnosti će posjetiteljima kroz interaktivna iskustva “osvijetliti” životne stvarnosti i mogućnosti za djecu s teškoćama, svjetlima koja mijenjaju živote, kakva većina nas inače nema prilike vidjeti.

Posjetitelji će moći doživjeti senzornu sobu

Posebni svjetlosni uređaji koje koriste djeca s teškoćama u razvoju u senzornim sobama te iskustva slijepe i slabovidne djece donose jedinstvenu priču o svjetlima koje nemoguće čine mogućim.

Senzorna soba je višeosjetilni je prostor koji se koristi kako bi djeci s teškoćama senzorne integracije osigurali senzornu stimulaciju izlaganjem različitim podražajima ili reducirali senzorne podražaje te im omogućili da se opuste.

Senzorne sobe koriste se u radu s djecom s hiperaktivnošću, poremećajem pažnje, kod djece s poremećajem iz autističnog spektra, djece sa senzoričkim i višestrukim teškoćama, intelektualnim teškoćama te kod teškoća regulacije.

Posjetitelji će moći osjetiti, dodirnuti i doživjeti svjetla koja djeci s teškoćama pomažu da se razvijaju i lakše uključe u sve aspekte života, kao ravnopravni članovi društva.

Drugačije iskustvo stvarnosti

Unatoč jačanju svijesti građana o nejednakim prilikama najranjivije djece, nerijetko je slučaj da su ljudi na promjene spremni tek kada i sami nešto dožive. UNICEF-ov Muzej realnosti otvara vrata drugačijem iskustvu stvarnosti.

unicef_muzej_realnosti_1
FOTO: UNICEF

Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, izjavila je:

Mi u UNICEF-u vjerujemo da podrška djeci s teškoćama treba biti usmjerena na njihove mogućnosti! Predano radimo na tome da svako dijete s teškoćama u Hrvatskoj dobije podršku koja mu je potrebna. Želimo utjecati na promjene u stavovima, uklanjanje stigme i diskriminacije te graditi svijest o važnosti stvaranja jednakih mogućnosti za svako dijete, kao temelj za bolje društvo. Posjetite Muzej realnosti, doživite stvarnost očima onih koji svijet “vide” drugačije od vas i otkrijte mogućnosti kojima možemo promijeniti stvarnost djece s teškoćama u Hrvatskoj.  

U Muzeju realnosti posjetitelji mogu saznati kako UNICEF pomaže najranjivijoj djeci te se pridružiti UNICEF-ovoj obitelji Čuvara djetinjstva, kako bi doprinijeli poboljšanju života djece s teškoćama u Hrvatskoj.

Ove godine, Muzej realnosti će se održavati tijekom pet dana Festivala svjetla u Zagrebačkom plesnom centru u Ilici br. 10, od 18 do 23 sata. Ulaz je besplatan!

Eksponati u Muzeju realnosti pripremljeni su u suradnji s Dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom u Zagrebu te tvrtkom E-Glas.

O UNICEF-ovom Muzeju realnosti

Muzej realnosti jedinstven je koncept u svijetu koji je pokrenuo UNICEF u Hrvatskoj, a od 2015. godine, u svoja četiri izdanja, privukao je više od 30 tisuća posjetitelja tijekom ukupno 23 dana održavanja.

Muzej realnosti je iskustvena platforma koja otvara vrata drugačijim iskustvima stvarnosti te posjetiteljima daje priliku da na trenutak “postanu dio života” djece koja odrastaju u teškim uvjetima, suočena s brojnim izazovima i na margini društva.

Prve tri godine Muzej realnosti održavao se u Muzeju iluzija, gdje su uz pomoć iluzija i virtualne stvarnosti posjetiteljima prikazane različite stvarnosti djece, a u svojem četvrtom izdanju Muzej realnosti predstavio je interaktivne instalacije u tunelu Grič, u sklopu Adventa u Zagrebu.

Pročitajte članak “75 godina UNICEF brine o dobrobiti djece u cijelom svijetu“.

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje UNICEF-a.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: UNICEF

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu