Trebate li koristiti svoj mobitel dok hranite bebu?

Trebate li koristiti svoj mobitel dok hranite bebu

Corinne Masur, psihologinja, klinička psihologinja i psihoanalitičarka u Chester Springsu, Pennsylvania, nedavno je za Psychology Today podijelila anegdotu koja uključuje jednu od majki s kojom radi.

Dok se igrala sa svojim dvogodišnjim sinom, majka je na trenutak pogledala poruku na svojem mobitelu, zbog čega ju je sin zamolio da ga spusti. Unatoč svojoj mladosti, prepoznao je da joj je pozornost skrenuo telefon.

Djeca osjećaju potrebu da se natječu s telefonima svojih roditelja za pažnju
FOTO: Shutterstock

Djeca osjećaju potrebu da se natječu s telefonima svojih roditelja za pažnju

Ova situacija naglašava šire pitanje. Čak i s dvije godine djeca osjećaju potrebu da se natječu s telefonima svojih roditelja za pažnju. Utjecaj ovakvog ponašanja postaje još izraženiji kako djeca rastu. Nije iznenađenje da djeca traže vlastite telefone u sve mlađoj dobi.

Kako bi riješili ovaj trend, Masur predlaže da roditelji najprije postanu svjesniji vlastite upotrebe telefona, osobito u blizini svoje djece. Smatra da je zabrinjavajuće što neki roditelji koriste svoje telefone dok hrane svoju bebu, pod pretpostavkom da novorođenče to ne primijeti.

Međutim, ne radi se o samom činu korištenja telefona, već o tome što roditelji propuštaju – uspostavljanje kontakta očima, prisutnost i njegovanje veze sa svojim djetetom.

Taj nedostatak prisutnosti može utjecati na proces vezivanja i pričvršćivanja. Iako se novorođenče neće sjećati da je roditelj koristio svoj telefon, izostanak interakcije licem u lice tijekom vremena hranjenja može imati dugotrajan učinak.

Masur naglašava da njezina namjera nije potaknuti krivnju, već potaknuti roditelje da ograniče korištenje telefona na vrijeme kada njihova djeca nisu u blizini ili kada je to prijeko potrebno.
Jačanje odnosa roditelj-dijete
FOTO: Shutterstock

Jačanje odnosa roditelj-dijete

Ako roditelji moraju koristiti svoj telefon u prisutnosti svoje djece, trebaju objasniti razlog, što će pomoći pri postavljanju ograničenja djetetovog vremena pred ekranom u budućnosti. Ova praksa također će ojačati odnos roditelj-dijete.

Masur također ističe da rano uspostavljanje ovih navika može postaviti pozitivan presedan za budućnost. Modeliranjem pažljivog korištenja telefona i davanjem prioriteta interakcijama licem u lice, roditelji mogu naučiti svoju djecu važnosti prisutnosti i uključenosti u odnose u stvarnom svijetu.

Ovaj pristup ne samo da pomaže u odgađanju potrebe djece da imaju vlastite telefone, već također potiče zdraviju, povezaniju obiteljsku dinamiku. U konačnici, cilj je stvoriti okruženje u kojem se djeca osjećaju cijenjeno i shvaćeno, oslobođeno smetnji koje digitalni uređaji često donose.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu