Top savjeti dermatologa za njegu kože i prevenciju atopijskog dermatitisa

Top savjeti dermatologa dr. Kaliterne

Kod atopijskog dermatitisa značajnu ulogu u njezi imaju emolijensi jer čuvaju kožnu barijeru od štetnih utjecaja, kaže dr. Dinko Kaliterna 

Atopijski dermatitis kronično je oštećenje kože koje ima tendenciju pogoršanja tijekom života. To je zapravo jedan širok spektar bolesti, govori nam dermatolog dr. Dinko Kaliterna iz Poliklinike Poliderma. 

Riječ je bolesti koja nastaje kao posljedica genetike ili utjecanja čimbenika iz okoliša. Ako se pridržavamo pravila njege, možemo spriječiti daljni razvoj bolesti i alergijskih bolesti koje su često udržene s atopijskim dermatitisom, dodaje liječnik. 

Primarni poremećaj kod AD-a je taj što dolazi do oštećenja kože koja gubi svoju sposobnost da zadržava vodu, pri čemu dolazi do gubitka vode. Pritom je koža suha i na njoj su vidljivi alergijski simptomi, dolazi do poremećaja imuniteta uslijed čega su učestale bakterijske i virusne infekcije. Tipično se ta bolest tijekom života pogoršava, kaže Kaliterna.

Kada se AD najčešće javlja, kakva mu je prevalencija?

Možemo reći da danas svako drugo, treće dijete ima karakteristike atopijskog dermatitisa. Prvi simptomi se počinju javljati oko četvrtog ili petog mjeseca života, kaže liječnik te dodaje: 

Vrlo često majke navode da dijete ima problema s tjemenicom, dolazi do crvenila kože, pretežno na zglobovima, laktovima, koljenima te do izbijanja osipa po tijelu. Također, vrlo je učestao pelenski osip i često se navodi da se djetetu stanje pogoršava, da ima određene tegobe nakon unosa određene hrane zato što je atopijski dermatitis često udružen s alergijama na hranu ili na alergene iz okoliša poput prašine.

Koja je uloga kožne barijere, odnosno kakva je razlika između zdrave i atopijske kože?

Morate znati da je koža naš najveći i jedan od najvažnijih organa jer nas čuva od štetnih utjecaja iz okoliša. Ako je kožna barijera oštećena, ona nas ne može zaštititi od štetnog utjecaja. Upravo je kod atopijskog dermatitisa ta barijera narušena i alergeni mogu uspješno prodirati u organizam pri čemu mogu izazivati alergijske reakcije. Pritom dolazi do gubitka vode, koža se suši i nastaju razni problemi. Da bi koža funkcionirala, važno je da je ta kožna barijera zdrava, a ona je kod AD narušena. 

Kakav utjecaj ima AD na kvalitetu života? 

Jako velik, dijete je razdražljivo, nemirno, ne može spavati i koncentrirati se u školi. No, najveći utjecaj ima na roditelje jer oni imaju velike traume, nervozni su jer vide da je dijete bolesno i da mu ne mogu pomoći. Tako da često imamo puno više problema da umirimo roditelje. Bitno je shvatiti atopijski dermatitis kao jedno stanje koje je nepredvidivo. Danas je dobro, sutra jako loše. No, ne smijete se nervirati jer će biti sve bolje i bolje. Ima perioda kada se ne može baš pomoći, ali ključno je uvijek voditi brigu o njezi djeteta, da je ono namazano, da koža nije suha i vi ste učinili jako puno za vaše dijete. Te je važno imati umu da kako je bolest došla, tako će i otići. Dakle, jako je bitno da se roditelji primire. 

Kako možemo ublažiti svrbež koji prati atopijski dermatitis?

Kad biste me pitali koje su tri najbitnije stvari kod neurodermatitisa pa tako i atopijskog dermatitisa, to su njega, njega i njega. Najvažnija stvar je da je koža zaštićena te da je njezina barijera njegovana jer upravo određena sredstva poput emolijensa jačaju kožnu barijeru. Ono što je jako bitno jest da dijete nosi isključivo pamuk, treba se kloniti vune i sintetike. Uvijek sugeriram da se dijete tušira, a ne da se kupa. Po mogućnosti, ako možete staviti filter za vodu jer ioni klora jako loše djeluju na kožu. Ono što svakako sugeriram je ovlaživač zraka i da se prostorija redovito provjetrava. Znači, ako se dijete njeguje dovoljno, učestalo maže, pije dovoljno tekućine, na taj način će se ublažiti svrbež. 

Zato je bitno provoditi njegu izvana, ali i njegu iznutra. Uvijek sugeriram da se daju određeni supstrati poput linolenske kiseline, a kako bi se koža iznutra nahranila, isto sugeriram vitamine D, one B kompleksa i jako su bitni probiotici jer ta bolest ima uzrok razvoja u unutrašnjosti. Stoga je jako bitno da djelujemo iznutra i izvana kako bismo ublažili taj svrbež. U nekim se slučajevima, kod izrazito jakog svrbeža mogu dati i antihistaminici. 

Dr. Kaliterna o atopijskom dermatitisu
Foto: Bayer

Kako izgleda liječenje atopijskog dermatitisa kod teškog, blagog i srednjeg oblika?

Dakle, iznimno je važno da je dijete uvijek dobro namazano. Sugeriram da se koriste gušća, hranjivija sredstva za njegu kože ili lica. Za njegu kože lica ili pelenskog predjela možete koristiti micelarnu otopinu ili mlijeko, bitno je da dijete uzima dovoljno tekućine. Sugeriram da se klonite svega što skuplja prašinu poput tepiha, zavjesa i plišanih igračaka. Pokušajte mu staviti filter za vodu kako bi se uklonili štetni utjecaji iona klora. I ono što je jako bitno jest činjenica da je narušen imunološki sustav pa pretjerana higijena može djelovati kontraproduktivno. Dakle, treba se kloniti učestalog pranja ruku sredstvima na bazi alkohola. Također, bilo bi jako dobro da je dijete što više u kontaktu sa životinjama, po mogućnosti sa psom, jer će mu upravo one omogućiti da mu se ojača njegov imunološki sustav. Dakle, s pretjeranom higijenom djetetu zapravo odmažete. 

Uobičajena dermatološka terapija uključuje korištenje kortikosteroida, antihistaminika te topički imodulatori kao zamjena za kortikosteroide. Koristi se i fototerapija koja ima jako veliku ulogu, a u novije vrijeme postoji nova skupina takozvanih bioloških lijekova koji se koriste kod težih oblika bolesti. 

Koja je uloga emolijensa u zaštiti kože? 

Njihova uloga je upravo ta da vraćaju koži ono što joj nedostaje, a to je vlaga. Koža sadrži manju količinu linolenske kiseline i cermida, a upravo je uloga emolijensa da joj vrati ono što joj nedostaje, a to su ceramidi i linolenska kiselina pomoću kojih će se koža zaštititi i neće izlaziti voda. Zamislite da imate oštećeni krov na kojem su oštećeni crijepovi gdje koža prokišnjava. Mi upravo s emolijensima popravljamo ta oštećenja kroz koja se gubi vlažnost zbog čega je ona suha te sprečavamo ulazak alergena i mikroorganizama u naše tijelo. Tako da emolijensi imaju presudnu ulogu u njezi djeteta. Jako je bitno da se dijete što više i što češće maže, kako lice, tako i tijelo, savjetuje liječnik. 

Dodatni savjeti za roditelje: 

 • dijete je bolje tuširati nego kupati,
 • izbjegavati klasične gelove za tuširanje jer mogu oštetiti kožu,
 • kombinirati što hranjivija sredstva, emolijense i ne samo za lice nego za cijelo tijelo,
 • jako veliku ulogu ima ulje za njegu tijela pa se emolijensi mogu pomiješati s uljem, 
 • velik problem je prečesto pranje ruku jer se tako oštećuje kožna barijera i mogu nastati tzv. kontaktni dermatitisi,
 • ako dijete ima dišne alergije, pratite peludnu prognozu pa kad izlazite s djetetom vani, možete uzeti neutralnu mast i namazati mu je na nosnice jer ćete tako blokirati unos alergena u organizam, a kad dođete kući, isperite, 
 • ako dijete ima jak svrbež, vodite brigu da su mu nokti podrezani kako se ne bi grebalo,
 • kod jakih svrbeža vrlo su česte bakterijske infekcije pa idite na kontrole kod dermatologa kako bi se iste isključile jer uklanjanjem bakterija značajno poboljšavamo stanje,
 • budite optimistični jer AD je stanje koje je prolazno, kako ide vrijeme, bit će sve bolje i bolje, 
 • najvažnije je vaše zapažanje, vodite evidenciju s čime je dijete u dodiru i što jede kako biste mogli isključiti što mu pogoršava stanje (kikiriki, jaja, bademi, primjerice ,mogu pogoršavati stanje) pa je bitno izbjegavati namirnice na koje dijete reagira,
 • AD nije samo bolest kože, to je sistemska bolest pa je važna pomoć iznutra probioticima, vitaminom D i vitaminima B kompleksa.

_________________________________________________________________________________
Sadaržaj je nastao u suradnji sa Bepanthol SensiControl kremom za njegu kože sklone atopiji, koja uz redovitu upotrebu štiti kožu od ponovne pojave upalnih lezija najmanje 3 mjeseca (3). 

LMR-CH-20210505-01

Članak objavljen:

Izvor: 

 1. Stettler H, et al. A new topical panthenol-containing emollient for maintenance treatment of childhood atopic dermatitis: results from a multicenter prospective study. J Dermatolog Treat. 2017 Dec;28(8):774-779

Ocijenite članak

3.17 / 5   6

Foto: Bayer

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu