Tipovi kože i rak: Jeste li u opasnosti?

koža lica

Svatko zna da izlaganje suncu može povećati rizik od raka kože, a većina od nas poznaje i na kakve znakove upozorenja treba obratiti pozornost: novi madeži na vašoj koži, promjene madeža i osjetljiva, crvena ili natečena područja na koži.

Ima li vaš tip kože veći rizik za rak?

Iako svatko ima rizik od razvoja raka kože, liječnici klasificiraju tipove kože od 1 do 6 tko je u najvećem riziku. Prema Centru za kontrolu bolesti (CDC), ljudi koji ulaze u kategoriju prvog ili drugog tipa kože su u najvećoj opasnosti.

Za osobe s tim tipovima kože, sunce predstavlja veliki rizik tijekom cijele godine, čak i u hladne, oblačne dane. Dodatnu brigu treba poduzeti – i to odmah!

Tip kože II – povećani rizik za rak kože

  • Lako izgori na suncu, katkad pocrni
  • Oči su plave, sive ili zelene
  • Prirodna boja kose je tamno plava ili svijetlo smeđa
  • Svijetla koža, no malo tamnija od tipa 1

Tip kože I – najveći rizik za rak kože

  • Koža iznimno osjetljiva na sunce, nikad ne tamni, uvijek izgori
  • Oči su svijetlo plave, svijetlo sive ili svijetlo zelene
  • Prirodna boja kose je crvena, svijetlo plava ili plava
  • Svijetla koža, često s pjegicama

Ako ste tip 1 ili 2 (ili znate nekoga tko je), pročitajte sljedeće pažljivo

Ništa ne može jamčiti 100 posto da ćete spriječiti rak kože, ali ipak je iznimno važno aktivno promicati zdravlje kože. Postoji nekoliko načina za to.

Prednja linija obrane je korištenje širokog spektra krema za sunčanje tijekom cijele godine jer vaša dnevna krema i šminka s faktorom nisu dovoljni. UVA zrake javljaju se tijekom cijele godine, pa čak i kad je oblačno.

One prolaze kroz oblake, staklo i epidermu. Prodiru duboko u kožu sve do stanica derme. Stvaraju slobodne radikale I mogu promijeniti stanice te uzrokuju poremećaje u pigmentaciji i razvoj raka kože.

Nosite zaštitnu odjeću kada je to potrebno i uložite u kvalitetne sunčane naočale koje pružaju UVA i UVB zaštitu.

Rizik od raka kože

Dodatna zaštita iznutra

Polypodium Leucotomos Extract – PLE je tropska paprat koja je porijeklom iz Srednje i Južne Amerike te se stoljećima koristi kao lijek za kožne probleme. Kada se uzima oralno kao dnevni dodatak prehrani, PLE može pomoći koži se zaštiti od štetnog djelovanja sunca.

PLE djeluje kao snažan antioksidans, pomaže u smanjenju slobodnih radikala uzrokovanih izlaganjem UVA i UVB zrakama.

Ekstrakt biljke nije pronađen u hrani, tako da je kvalitetan dodatak prehrani jedini način da izvučete prednosti ovog važnog antioksidansa. Srećom, možete ga nabaviti u obližnjoj ljekarni.

Međutim, kapsule treba uzimati kao nadopunu drugim mjerama zaštite (kreme za sunčanje, zaštitna odjeća, prevencijsko ponašanje), nikada kao jedini način zaštite.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu