SVJETSKI DAN ASTME: Astma nije akutna, već kronična bolest

Astma - pretjerana upotreba bronhodilatatoraAstma - pretjerana upotreba bronhodilatatora

Povodom Svjetskog dana astme, Hrvatsko torakalno društvo okupilo je vodeće domaće stručnjake za liječenje astme te objavilo upitnik koji će pacijentima pomoći pri samoprocjeni kontrole vlastite bolesti

U Hrvatskoj, procjenjuje se, do 250 000 osoba boluje od astme, a svaki drugi od njih (56%), ima nekontroliranu bolest, što ima posljedice ne samo na bolesnika, već i na njegovu obitelj, zdravstveni sustav, ali i ekonomsku situaciju, istaknula je Marina Lampalo, dr. med., specijalist internist, subspecijalist pulmologije. Upravo je iz tih razloga izrazito važno s liječnikom napraviti detaljnu anamnezu s ciljem definiranja učinkovite terapije, ustvrdili su stručnjaci  tijekom panel diskusije u organizaciji Hrvatskog torakalnog društva (Toraks), organizirane povodom Svjetskog dana astme. 

Prema podacima WHO-a, astma je na visokom mjestu po uzroku gubitka godina zdravog života, odnosno po broju godina života provedenih s invalidnošću. Najviše pate naši pacijenti, kojima astma mijenja privatni i profesionalni život. Odustaju od druženja, aktivnosti, karijere, čujemo kako neki zbog nelagode odustaju i od korištenja terapije, što je potpuno pogrešno“, objašnjava Sanja Popović Grle, dr. med., specijalist internist, subspecijalist pulmologije s KBC-a Zagreb, ističući kako je, unatoč nizu nepoznanica, potrebno razbiti neke dugogodišnje mitove o astmi.

Visoku kontrolu bolesti možemo postići edukacijom pacijenata i ostalih dionika zdravstvenog sustava te korištenjem kvalitetnih terapija. Najčešće su to inhalacijski kortikosteroid i dugo djelujući beta-2 agonist, a ne ono što se najčešće povezuje uz astmu – bronhodilatatori. Takva pak vrsta terapije, takozvana pumpica ili SABA inhalator, proširuje dišne puteve, čime pacijent postiže trenutno olakšanje, no ako ga se prečesto uzima, bronhodilatator prestaje djelovati, a jača i rizik od nagle smrti bolesnika“, dodaje dr. Popović Grle.

Svjetski dan astme - Toraks
Foto: Hrvatsko torakalno društvo

U skladu s promicanjem odgovornog stava prema kontroli astme, na stranicama Zaklade “Hrvatska kuća disanja“ dostupan je upitnik koji pacijentima može pomoći da procijene koliko kvalitetno pristupaju liječenju i kontroli bolesti. Iz njega se, primjerice, vidi kako bolesnik koji u godini dana treba više od 3 pakiranja lijeka ili više od 3 kanistara SABA inhalatora, ne postiže kontrolu nad bolešću i smatra se rizičnim pacijentom.

Na panel raspravi čulo se kako se uzbunom smatra i korištenje bronhodilatatora 4 puta dnevno, ili 3 – 4 dana zaredom, ali i noćna buđenja. S druge strane, stručnjaci su složni kako se definicijom dobre kontrole astme smatra ne-egzarcebacija, ne-hospitalizacija, nekorištenje SABA inhalatora, uredna plućna funkcija, dobra tolerancija napora, minimalni dnevni ili bez dnevnih i noćnih simptoma.

U sklopu Klinike za plućne bolesti Jordanovac bolesnicima je dostupna plućna rehabilitacija. Voditeljica  Tajana Jalušić Glunčić, dr. med., specijalist pneumofiziolog ističe kako je korist ovog programa nemjerljiva – cilj je naučiti astmatičare prepoznati pogoršanje bolesti kako bi na vrijeme mogli reagirati i javiti se liječniku.

Pacijenti savladavaju tehnike disanja – kontrolu disanja i panike te pojačavaju fizičku aktivnost. No provodi se i edukacija pravilnog uzimanja lijeka, s naglaskom na kontinuirano uzimanje terapije. Uz partnerski odnos s pacijentom, rehabilitacija već nakon 3 tjedna pokazuje rezultate i bolesnik ima priliku živjeti kao da je bez astme“, pojašnjava dr. Jalušić Glunčić.

Klinička psihologinja Latinka Basara na kraju je zaključila kako svaki bolesnik ima pravo na svoju emotivnu reakciju i proces prilagodbe na kroničnu bolest.

Riječ je o bolesti koja može biti vrhunski kontrolirana, zbog čega nije potrebno patiti. Pozivam bolesnike da kad bilo što osjete, da postoje stručnjaci koji im mogu pomoći, pogotovo tu na Jordanovcu.

Astma i koronavirus
Foto: Hrvatsko torakalno društvo

Kad je riječ o COVID-19 pandemiji, najnovije smjernice ukazuju kako oboljeli od astme nisu pod povećanim rizikom, no akademik Miroslav Samaržija istaknuo je kako bolesnici koji učestalo koriste bronhodilatatore ili velike količine kortikosteroida ipak spadaju u ugroženiju skupinu.

Kod astmatičara je najvažnije da nastave redovito piti propisanu terapiju kako bi nastavili držati bolest pod kontrolom. Osim toga, preporuka GINA-e (Globalna inicijativa za astmu), ali i svih liječnika je da se astmatičari mogu i trebaju cijepiti, jer su moguće nuspojave slabije od dobrobiti cjepiva.

Za postupak spirometrije nije potrebno raditi test na Covid-19, a pacijenti se ne moraju bojati zaraze, poručuje dr. Jalušić Glunčić te dodaje da to isto pokazuju i rezultati Europskog respiratornog društva. U 6 mjeseci praćenja, spirometrija nije bila mjesto zaraze i prijenosa korona virusa. 

Cjelokupnu snimku stručne tribine pogledajte na stranicama Zaklade “Hrvatska kuća disanja“, a javno-zdravstvenu kampanju možete pratiti i putem službene Facebook stranice Astma, što je to?

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Hrvatsko torakalno društvo

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

SVJETSKI DAN ASTME: Astma nije akutna, već kronična bolest

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Godinama unazad imam alergije na prolece i tacno krenu u ovo vreme, ali sam od prosle godine poceo da pijem agaricus lek za alergiju i nemam vise problema sa disajnim putevima. Nadam se da necu zakaciti koronu.