Rodin ugriz (nevus flammeus) kod djece

Rodin ugriz kod beba

Rodin ugriz je dobroćudna promjena na koži koja se uoči odmah ili neposredno poslije rođenja djeteta obično u predjelu stražnje strane vrata ili na čelu u kojem slučaju je tad poznato pod nazivom anđeoski poljubac.

U oba slučaja radi se o nevusu flammeusu, odnosno prirođenoj kapilarnoj malformaciji. Naziv rodin ugriz nastao je iz mita o rodama koje donose bebe držeći za šiju, a anđeoski poljubac zbog pozicije promjene na čelu.

Nevus flammeus ili rodin ugriz javlja se u velikom broju novorođenčadi, gotovo svakom drugom ili čak učestalije prema nekim istraživanjima (40 do 70%).

Što je ustvari rodin ugriz? Posljedica proširenja kapilara u koži koje potamne naprezanjem novorođenčeta, npr. prilikom plakanja.

Rodin ugriz

To prirođeno znamenje, engl. birthmarks, obično je nepravilnog oblika roskaste boje (ili tamnije, čak smeđe te plavkasto) i može se pojaviti na vratu, čelu, vjeđama ili gornjoj usnici. Ne zna se uzrok njihova nastanka, ali nisu opasni i većinom nestanu sami od sebe.

Rodin ugriz na čelu

Rodin ugriz na čelu ni po čemu se ne razlikuje od rodina ugriza, tj. nevusa flammeusa, na nekoj drugoj lokaciji. Ne uzrokuje nikakve zdravstvene tegobe, jedino može potamniti kada dijete plače ili ima povišenu tjelesnu temperaturu, a poblijedi, primjerice, pritiskom prsta na tu mrlju.
Imaju samo estetski učinak, ali u većini slučajeva rodin ugriz povuče se sam od sebe i nije potrebna nikakva terapija.

Dijagnoza

Uglavnom nije teško postaviti ispravnu dijagnozu što liječnici čine već prvim pregledom djeteta. Nisu potrebni nikakvi testovi.

Što kad se rodin ugriz ne povlači?

Uobičajeno je da rodin ugriz prolazi spontano do 3 godine od pojavljivanja, neovisno o lokaciji iako je uočeno da se na vratu sporije povlači te ponekad čak i ostane.

Jedina terapija, ako se može tako nazvati, jest estetska kojom se prikrije mrlja ukoliko osobu smeta. Od kozmetičkih preparata kojima se svi mogu služiti do laserske operacije kojom se ukloni rodin ugriz.
Lasersko uklanjanje je sigurna metoda uklanjanja takvog tkiva ciljajući krvne žilice i ne uzrokujući trajnu štetu okolnim strukturama. Ponekad se roditelji odluče na lasersko uklanjanje rodina ugriza prije djetetova odlaska u školu kako bi se izbjegla potencijalna zadirkivanja i štetan psihološki učinak.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Red Birthmarks, Hemangiomas and Your Skin. WebMD.
  2. Stork bite. Penn State Hershey.
  3. Laser treatments for birthmarks. The Royal Children’s Hospital Melbourne.

Ocijenite članak

2.50 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: rodin ugriz, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu