Ovih 11 stvari može pogoršati vašu žgaravicu
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
![Ovih 11 stvari može pogoršati vašu žgaravicu](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/04/Ovih-11-stvari-moze-pogorsati-vasu-zgaravicu-2.jpg?x60603)
Žgaravica, neugodni osjećaj žarenja u prsima, tegoba je koja pogađa mnoge. Javlja se kada se želučana kiselina vraća u jednjak te uzrokuje iritaciju i nelagodu.
Dok se povremena žgaravica obično može kontrolirati, kronična ili teška žgaravica može znatno utjecati na kvalitetu života. Razumijevanje čimbenika koji pogoršavaju žgaravicu može pomoći pojedincima da bolje upravljaju svojim simptomima i smanje nelagodu.
Evo nekih uobičajenih krivaca.
![Ovih 11 stvari može pogoršati vašu žgaravicu](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/04/Ovih-11-stvari-moze-pogorsati-vasu-zgaravicu.jpg?x60603)
Masna hrana
Hrana s visokim udjelom masti, poput pržene hrane, masnog mesa i kremastih umaka, može opustiti donji ezofagealni sfinkter (LES), mišić koji inače sprječava da želučana kiselina teče natrag u jednjak. Kada se LES opusti, dopušta porast želučane kiseline, što izaziva žgaravicu.
Začinjena hrana
Začinjena hrana, poput čili papričica i ljutih umaka, može iritirati jednjak i pogoršati simptome žgaravice. Osim toga, začinjena hrana također može povećati proizvodnju želučane kiseline, a to dodatno pridonosi nelagodi.
Agrumi
Iako su agrumi poput naranči, limuna i grejpa prepuni vitamina i antioksidansa, također su vrlo kiseli. Konzumacija citrusnog voća ili sokova može pogoršati simptome žgaravice povećanjem kiselosti u želucu i iritacijom jednjaka.
Rajčice i proizvodi na bazi rajčice
Rajčice i proizvodi na bazi rajčice, kao što su umaci marinara i salsa, kisele su prirode. Poput agruma, mogu pridonijeti refluksu kiseline i pogoršati simptome žgaravice, osobito ako se konzumiraju u velikim količinama.
![Kofein](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/04/Kofein.jpg?x60603)
Kofein
Pića koja sadrže kofein, poput kave, čaja i određenih gaziranih pića, mogu potaknuti proizvodnju kiseline u želucu i opustiti LES, što povećava vjerojatnost pojave žgaravice.
Prelazak na opcije bez kofeina ili smanjenje unosa kofeina mogu pomoći u ublažavanju simptoma.
Alkohol
Alkohol može opustiti LES i povećati proizvodnju želučane kiseline, što ga čini uobičajenim okidačem za žgaravicu. Određene vrste alkohola, poput crnog vina i piva, posebno su poznate po tome što kod nekih pojedinaca izazivaju žgaravicu.
Veliki obroci
Prejedanje ili konzumiranje velikih obroka može stvoriti pritisak na želudac, a to prisiljava želučanu kiselinu da teče natrag u jednjak. Konzumiranje manjih, češćih obroka i izbjegavanje teških kasnovečernjih obroka može pomoći u smanjenju rizika od žgaravice.
Upotreba duhana
Pušenje cigareta ili korištenje drugih duhanskih proizvoda može oslabiti LES i potaknuti refluks kiseline. Prestanak pušenja ne samo da može poboljšati simptome žgaravice, već ima i brojne druge zdravstvene prednosti.
Ležanje nakon jela
Gravitacija igra ulogu u zadržavanju želučane kiseline tamo gdje joj je i mjesto – u želucu. Ležanje ili zavaljivanje nedugo nakon jela omogućava želučanoj kiselini da se lakše vrati natrag u jednjak.
Preporučljivo je pričekati najmanje 2 – 3 sata nakon jela prije nego što legnete.
Uska odjeća
Nošenje uske odjeće, osobito oko struka, može stvarati pritisak na trbuh i povećati vjerojatnost refluksa kiseline. Odabir šire odjeće može pomoći u ublažavanju nelagode.
Stres
Iako sam stres izravno ne uzrokuje žgaravicu, može pogoršati simptome povećanjem proizvodnje želučane kiseline i utjecajem na probavu. Vježbanje tehnika za smanjenje stresa poput dubokog disanja, meditacije ili joge može pomoći u upravljanju simptomima žgaravice.
![Program pijenja Donata za ublažavanje žgaravice može neutralizirati želučanu kiselinu i eliminirati osjećaj pečenja u želucu i jednjaku.](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/04/Program-pijenja-Donata-za-ublazavanje-zgaravice-moze-neutralizirati-zelucanu-kiselinu-i-eliminirati-osjecaj-pecenja-u-zelucu-i-jednjaku.jpg?x60603)
Rješenje za ublažavanje žgaravice
Program pijenja Donata olakšava žgaravicu. Donat sadrži veliku količinu hidregenkarbonata koji u obliku natrijevih i magnezijevih soli djelomično neutraliziraju želučanu kiselinu. Donat ublažava žgaravicu na potpuno prirodan način.
Pijte 0,1 – 0,2 l Donata 20 minuta prije svakog obroka i 0,1 l Donata kada osjetite žgaravicu. Pijte polako, uzimajući pojedinačne gutljaje i čuvajte ga na sobnoj temperaturi. Program možete pratiti kontinuirano ili uz kraće stanke.
Više informacija o tome kako piti Donat pogledajte ovdje.
![Nova Studio](https://dnevnik.hr/static/hr/cms/zadovoljna/img/nova-studio.jpg)
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
![ljetni obrok za laganu probavu](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/06/ljetni-obrok-za-laganu-probavu-360x220.jpg?x60603)
Pobijedite nadutost: Lagani i osvježavajući ljetni obroci za zdravu probavu
- Nova Studio
- 4 min čitanja
- Gleim, S. i Miller, K. (2023). Common Heartburn Triggers. WebMD.
- Madell, R. (2023). What Foods Should You Avoid with Acid Reflux (Heartburn)? Healthline.
- Will This Give Me Heartburn? (2022). WebMD.