Ovih 11 stvari može pogoršati vašu žgaravicu

Ovih 11 stvari može pogoršati vašu žgaravicu

Žgaravica, neugodni osjećaj žarenja u prsima, tegoba je koja pogađa mnoge. Javlja se kada se želučana kiselina vraća u jednjak te uzrokuje iritaciju i nelagodu.

Dok se povremena žgaravica obično može kontrolirati, kronična ili teška žgaravica može znatno utjecati na kvalitetu života. Razumijevanje čimbenika koji pogoršavaju žgaravicu može pomoći pojedincima da bolje upravljaju svojim simptomima i smanje nelagodu.

Evo nekih uobičajenih krivaca.

Ovih 11 stvari može pogoršati vašu žgaravicu
FOTO: Donat

Masna hrana

Hrana s visokim udjelom masti, poput pržene hrane, masnog mesa i kremastih umaka, može opustiti donji ezofagealni sfinkter (LES), mišić koji inače sprječava da želučana kiselina teče natrag u jednjak. Kada se LES opusti, dopušta porast želučane kiseline, što izaziva žgaravicu.

Začinjena hrana

Začinjena hrana, poput čili papričica i ljutih umaka, može iritirati jednjak i pogoršati simptome žgaravice. Osim toga, začinjena hrana također može povećati proizvodnju želučane kiseline, a to dodatno pridonosi nelagodi.

Agrumi

Iako su agrumi poput naranči, limuna i grejpa prepuni vitamina i antioksidansa, također su vrlo kiseli. Konzumacija citrusnog voća ili sokova može pogoršati simptome žgaravice povećanjem kiselosti u želucu i iritacijom jednjaka.

Rajčice i proizvodi na bazi rajčice

Rajčice i proizvodi na bazi rajčice, kao što su umaci marinara i salsa, kisele su prirode. Poput agruma, mogu pridonijeti refluksu kiseline i pogoršati simptome žgaravice, osobito ako se konzumiraju u velikim količinama.

Kofein
FOTO: Getty Images

Kofein

Pića koja sadrže kofein, poput kave, čaja i određenih gaziranih pića, mogu potaknuti proizvodnju kiseline u želucu i opustiti LES, što povećava vjerojatnost pojave žgaravice.

Prelazak na opcije bez kofeina ili smanjenje unosa kofeina mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Alkohol

Alkohol može opustiti LES i povećati proizvodnju želučane kiseline, što ga čini uobičajenim okidačem za žgaravicu. Određene vrste alkohola, poput crnog vina i piva, posebno su poznate po tome što kod nekih pojedinaca izazivaju žgaravicu.

Veliki obroci

Prejedanje ili konzumiranje velikih obroka može stvoriti pritisak na želudac, a to prisiljava želučanu kiselinu da teče natrag u jednjak. Konzumiranje manjih, češćih obroka i izbjegavanje teških kasnovečernjih obroka može pomoći u smanjenju rizika od žgaravice.

Upotreba duhana

Pušenje cigareta ili korištenje drugih duhanskih proizvoda može oslabiti LES i potaknuti refluks kiseline. Prestanak pušenja ne samo da može poboljšati simptome žgaravice, već ima i brojne druge zdravstvene prednosti.

Ležanje nakon jela

Gravitacija igra ulogu u zadržavanju želučane kiseline tamo gdje joj je i mjesto – u želucu. Ležanje ili zavaljivanje nedugo nakon jela omogućava želučanoj kiselini da se lakše vrati natrag u jednjak.

Preporučljivo je pričekati najmanje 2 – 3 sata nakon jela prije nego što legnete.

Uska odjeća

Nošenje uske odjeće, osobito oko struka, može stvarati pritisak na trbuh i povećati vjerojatnost refluksa kiseline. Odabir šire odjeće može pomoći u ublažavanju nelagode.

Stres

Iako sam stres izravno ne uzrokuje žgaravicu, može pogoršati simptome povećanjem proizvodnje želučane kiseline i utjecajem na probavu. Vježbanje tehnika za smanjenje stresa poput dubokog disanja, meditacije ili joge može pomoći u upravljanju simptomima žgaravice.

Program pijenja Donata za ublažavanje žgaravice može neutralizirati želučanu kiselinu i eliminirati osjećaj pečenja u želucu i jednjaku.
FOTO: Donat

Rješenje za ublažavanje žgaravice

Program pijenja Donata olakšava žgaravicu. Donat sadrži veliku količinu hidregenkarbonata koji u obliku natrijevih i magnezijevih soli djelomično neutraliziraju želučanu kiselinu. Donat ublažava žgaravicu na potpuno prirodan način.

Pijte 0,1 – 0,2 l Donata 20 minuta prije svakog obroka i 0,1 l Donata kada osjetite žgaravicu. Pijte polako, uzimajući pojedinačne gutljaje i čuvajte ga na sobnoj temperaturi. Program možete pratiti kontinuirano ili uz kraće stanke.

Više informacija o tome kako piti Donat pogledajte ovdje.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Donat po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:
  1. Gleim, S. i Miller, K. (2023). Common Heartburn Triggers. WebMD.
  2. Madell, R. (2023). What Foods Should You Avoid with Acid Reflux (Heartburn)? Healthline.
  3. Will This Give Me Heartburn? (2022). WebMD.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Donat

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu